În România, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în anumite localități pot beneficia de o reducere cu doi ani a vârstei standard de pensionare. Iată ce români ar putea ieși mai devreme la pensie, fără să sufere nicio penalizare.
Românii care ar putea ieși mai devreme la pensie din cauza poluării
Autoritățile își doresc ca lista localităților poluante din România să fie extinsă din nou, ceea ce înseamnă că mai mulți români ar putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme.
Practic, există două proiecte de lege care prevăd extinderea acestei liste cu alte 6 localități. Este vorba despre localitățile Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir și Mandruloc din județul Arad, dar și municipiul Codlea, din județul Brașov.
Cele două proiecte legislative aflate în dezbaterea senatorilor propun ca toate persoanele care au trăit cel puțin 30 de ani în aceste localități să poată ieși mai devreme la pensie și asta din cauza gradului ridicat de poluare.
Este cunoscut faptul că persoanele care locuiesc în zone foarte poluate, mai exact unde se desfășoară activități de extracție, prelucrare și utilizare de amoniac şi derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor sau benzidine, dimetilsulfat, nitrobenzen pot solicita pensionarea cu doi ani mai devreme, fără să se aplice penalizări. În mod normal, pensia anticipată parțială impune aplicarea acestor penalizări, potrivit Legii Pensiilor.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”
Astfel, dacă cele două proiecte de lege vor fi aprobate de Parlament, promulgate de șeful statului, Klaus Iohannis și publicate în Monitorul Oficial, atunci locuitorii din localitățile Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir și Mandruloc și din municipiul Codlea ar putea ieși cu 2 ani mai devreme la pensie, asta dacă au locuit în aceste zone cel puțin trei decenii.
Citește și: Anunț important pentru români! Ce se întâmplă cu ajutoarele pentru cei cu pensii sub 3.000 de lei. Marius Budăi a dat toate detaliile
Lista localităților poluante din România. Unde se iese cu 2 ani mai devreme la pensie?
În România, lista localităților poluante a fost extinsă de mai multe ori în ultimii ani. Iată ce români au dreptul să iasă mai devreme cu 2 ani la pensie și asta pentru că au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare.
„Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu,
a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, respectiv în localitățile Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile
Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieș, Lupșa, Ocoliș, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba, Băița din județul Bihor, Bacău și Onești din județul Bacău, Maieru, Rodna și Șanț din județul Bistrița-Năsăud, Crizbav, Făgăraș, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou și Victoria din județul Brașov, Brăila, Tichilești și Chișcani din județul Brăila, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Reșița din județul Caraș-Severin, Aghireșu, Câmpia Turzii, Căpușu Mare, Dej, Iara și Turda din județul Cluj, Năvodari din județul Constanța, Baraolt din județul Covasna, Târgoviște și Titu din județul Dâmbovița, Ișalnița din județul Dolj, Galați din județul Galați, Brănești, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgotești,
Fărcășești, Ionești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni și Urdari din județul Gorj, Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș din județul Harghita, Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Răchitova, Șoimuș, Teliucu Inferior, Uricani, Vața de Jos, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, Ciulnița și Slobozia din județul Ialomița, Borșa din județul Maramureș, Grințieș și Săvinești din județul Neamț, Brazi și Ploiești din județul Prahova, Broșteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani și Vatra Dornei din județul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, Mina Altân Tepe și Tulcea din județul Tulcea, Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”, se arată în Legea pensiilor.
Citește și: Noile categorii de salariați care pot ieși la pensie mai devreme. Se pot pensiona înainte să împlinească 50 de ani