Românii din Germania în cea mai grea iarnă din ultimele decenii. De ce trebuie să ții cont dacă nu te poți întoarce în țară

Author: Oana Picerea
Actualizat: 05 oct 2022, 10:19

Germania are una dintre cele mai performante economii mondiale, fiind în top 3 țări din Europa din acest punct de vedere. Astfel, nu este de mirare că foarte mulți români au fost atrași de miile de locuri de muncă libere și bine plătite din această țară, mirajul unei vieți mai bune fiind un foarte bun catalizator pentru emigrare.

În urma recentelor evenimente violente din Ucraina, însă, a apărut o „criză a gazelor” în țara în care motoarele economiei păreau că nu se vor opri niciodată. Românii care și-au creat o viață nouă pe teritoriul Germaniei vor fi și ei afectați de vremurile grele care urmează, de multe ori poate în mai mare măsură decât cetățenii germani. Mulți concetățeni plecați vor încerca, probabil, să revină în țară. Cei care nu pot face acest lucru, însă, trebuie să pună la cale un plan foarte serios care să le permită să iasă cu bine din iarnă.

Pune accent pe siguranța locului de muncă

Chiar dacă un contract de muncă garantează venituri stabile și condiții decente pentru toți angajații din Germania, s-ar putea să fie nevoie să depui efort în plus în această perioadă pentru a-ți asigura locul de muncă. În condițiile în care marile companii din întreaga lume au început deja să facă restructurări și să disponibilizeze personal, o strategie excelentă este să devii indispensabil pentru firma la care lucrezi.

Fie că accepți responsabilități în plus, fie că alegi să te pregătești în plus pentru a deveni și mai priceput în ceea ce faci, un angajat bine pregăti va fi disponibilizat mai greu decât unul care nu știe decât minimul necesar despre meseria lui.

Mai mult, atenție la vătămările, bolile profesionale și accidentările din timpul programului de serviciu. Cetățenii români au aceleași drepturi și îndatoriri precum cetățenii germani în câmpul muncii, deci vor avea dreptul la despăgubiri pentru accidente de muncă în Germania. În cazul în care ajungi într-o astfel de situație, apelează la un avocat specializat în astfel de spețe și vei avea șanse mai mari să dobândești sumele de bani la care ai dreptul în caz de accidente și vătămări la locul de muncă.

Economii acolo unde te aștepți mai puțin

 

Cunoaștem cu toții deja sfaturile clasice pentru economisit: încetează să mai cumperi lucruri scumpe și inutile, redu consumul de gaze și curent electric, înlocuiește becurile obișnuite cu unele economice etc. Ce ne facem, însă, atunci când aceste strategii nu sunt suficiente? Evident, găsim strategii mai „creative”:

  • - înlocuiește ibricul cu un fierbător clasic sau cu o cană fierbător - acest aparat consumă mult mai puțină energie decât un aragaz pe gaze sau o plită electrică. Pentru cafea, ceaiuri sau alte elimente care nu necesită multă energie pentru a fi încălzite poți face economii utilizând unul dintre aceste două aparate.
  • - abordează o strategie „zero shopping” - pentru a te motiva să nu mai achiziționezi nimic în plus față de strictul necesar utilizează un calendar clasic și taie cu o cariocă fiecare zi în care nu ai cheltuit nimic. Vei fi motivat să continui seria zilelelor marcate din calendar.
  • - nu cumpăra alimente noi până nu golești 100% rezervele din casă. Această strategie îți va permite să reduci complet risipa alimentară și te va ajuta să mergi la cumpărături mai rar.

Cunoaște-ți drepturile și protejează-le, chiar și pe timp de criză

Cetățenii de peste hotare pot apela la un avocat pentru românii din Germania în cazul în care se simt nedreptățiți, mai ales în perioada dificilă care urmează. Nevoile crescute și condițiile vitrege vor duce la creșterea animozităților pe stradă și la locul de muncă, iar acest mediu este propice situațiilor neplăcute în care poți fi implicat chiar și fără voia ta. Ține aproape datele de contact ale unui avocat specializat în problemele românilor din Germania și vei fi mai liniștit indiferent de greutățile cu care urmează să te confrunți iarna aceasta.

 

Pe lângă sfaturile clasice pe care trebuie să le urmezi pentru a-ți ușura viața în lunile dificile care urmează, înarmează-te cu răbdare, creativitate, optimism și organizare. Analizează cu mare atenție, în profunzime, toate aspectele vieții unde ai putea reduce cheltuielile și folosește-ți imaginația pentru a găsi noi resurse care să îți facă viața mai ușoară. Vremurile grele au o durată finită. În final, această perioadă va trece și va rămâne doar o amintire.

 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.