Aproape 200 de rachete balistice au fost lansate de pe teritoriul iranian, vizând centrul Israelului și provocând panică în rândul populației civile. Localnicii, printre care se aflau și numeroși români, au avut doar 12 minute pentru a se adăposti, în timp ce sirenele de avertizare anunțau sosirea iminentă a proiectilelor.
Ce declară românii din Israel despre atacul cu rachete
În urma atacului cu rachete al Iranului asupra Israelului, românii stabiliți acolo au fost de-a dreptul îngroziți și se gândesc la un viitor sumbru.
Atacul, care a durat aproximativ o oră, a vizat mai multe baze militare aeriene israeliene și sediul Mossad-ului, aflat la nord de Tel Aviv.
Doar câteva proiectile au reușit să provoace pagube minore, iar o singură persoană și-a pierdut viața în urma incidentului.
„Deci dacă, Doamne fereşte, una dintre aceste rachete ar fi căzut în Tel Aviv, într-o zonă populată, nu doar schije sau nu doar rămăşiţe din cele distruse, vorbim de o rachetă care chiar
Cum a reacționat Benjamin Netanyahu la atacul cu rachete al Iranului
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a reacționat imediat, promițând o ripostă dură și discutând strategia de răspuns cu aliații săi, inclusiv cu Casa Albă. Atacul iranian pare să fie o acțiune de răzbunare după eliminarea unui lider important Hezbollah de către armata israeliană. Momentele tensionate au fost transmise în direct de mai multe televiziuni, surprinzând haosul și agitația din marile orașe israeliene, unde civilii s-au refugiat în adăposturi.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„Iran a făcut o greşeală şi va plăti pentru asta. Vom respecta regula pe care am stabilit-o: vom ataca pe oricine ne atacă. Acest lucru este valabil oriunde ne luptăm cu axa răului”, a transmis Benjamin Netanyahu, într-o conferință.
Rachetele iraniene au fost lansate din mai multe locații, inclusiv baze militare aflate lângă Teheran, Tabriz și Ispahan, la aproximativ 1.600 de kilometri de Tel Aviv. Armata iraniană a folosit pentru prima dată rachetele hipersonice Fatah, cu o rază operațională de 1.400 de kilometri și o viteză de până la 15 Mach. Cu toate acestea, majoritatea proiectilelor au fost neutralizate de sistemele defensive israeliene și de distrugătoare americane aflate în Marea Roșie, care au folosit interceptoare SM-3, similare celor de la scutul de la Deveselu din România.
În timpul atacului, un palestinian din Cisiordania și-a pierdut viața după ce resturile unei rachete au căzut asupra sa. În plus, la scurt timp după lansarea rachetelor, doi atacatori înarmați au deschis focul în Tel Aviv, ucigând șapte persoane, printre care și o cetățeană din Republica Moldova, și rănind alte 16 persoane, înainte de a fi neutralizați.
Riposta israeliană nu a întârziat să apară, cu bombardamente nocturne asupra Beirutului, avertizând populația civilă cu câteva minute înainte de atac. În paralel, trupele israeliene de comando au continuat operațiunile terestre împotriva Hezbollah în Liban, intrând în schimburi de focuri cu militanții organizației teroriste.