Românii din Italia ar putea primi bonus de Crăciun de la statul italian. „Bonusul Befana” este dedicat familiilor aflate în situații vulnerabile

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 20 sep 2024, 15:33

Guvernul Italiei va veni cu un nou sprijin financiar pentru familiile vulnerabile

Sursa: Pexels.com

Guvernul italian ia în considerare lansarea unui nou tip de sprijin financiar în luna decembrie 2024, cunoscut sub numele de „Bonusul Befana”.

Ajutorul financiar oferit Guvernul din Italia este gândită să ajute familiile cu venituri modeste, în special pe cele cu copii, în perioada sărbătorilor de iarnă, care reprezintă adesea un moment financiar dificil pentru multe gospodării.

Cât valorează sprijinul financiar acordat de statul italian

„Bonusul Befana” este un ajutor financiar de 100 de euro brut care ar putea fi acordat în luna decembrie, concomitent cu plata celui de-al treisprezecelea salariu.

Această propunere vine ca parte a discuțiilor în jurul modificării decretului Omnibus, aflat în prezent în dezbatere la Senat. Deși bonusul este încă în stadiul de evaluare, surse guvernamentale, citate de publicația italiană Il Sole 24 Ore, susțin că există șanse mari ca măsura să fie adoptată.

Vicepremierul Maurizio Leo a explicat că acest bonus reprezintă o încercare a guvernului de a sprijini familiile într-o perioadă aglomerată din punct de vedere financiar, iar acordarea lui ar putea fi devansată față de planul inițial, care prevedea alocarea banilor în ianuarie 2025.

Măsura face parte dintr-o strategie mai amplă de a oferi ajutor familiilor cu venituri între 8.500 și 28.000 de euro anual.

„Vrem să ajutăm familiile, mai ales într-un moment special al anului”, a transmis Maurizio Leo, conform sursei citate.

Citește și: Ce cadou a primit o badantă româncă din Italia, din partea bătrânei pe care a îngrijit-o! Nepoților femeii nu le-a venit să creadă: „M-am simțit abandonată de voi toți”

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Pentru a beneficia de acest sprijin, familiile trebuie să se încadreze în anumite criterii. În primul rând, venitul anual al beneficiarilor nu trebuie să depășească 28.000 de euro. În plus, impozitul brut pe venituri ar trebui să depășească deducerile fiscale aplicabile. De asemenea, se iau în considerare cazurile speciale în care un părinte nu este prezent în viața copilului sau nu a recunoscut copilul, precum și familiile monoparentale, adoptive sau cu copii aflați în plasament.

Decizia de acordare a sprijinului financiar încă nu a fost aprobată

Inițial, se propunea ca „Bonusul Befana” să fie acordat la cerere, un proces care ar fi fost birocratic și ar fi necesitat timp. În prezent, Guvernul discută posibilitatea de a acorda acest bonus automat în luna decembrie, pentru a simplifica procedura și a accelera distribuirea fondurilor. Cu toate acestea, suma totală alocată pentru această măsură este de aproximativ 100 de milioane de euro, ceea ce ar putea limita numărul de beneficiari.

Discuțiile pe marginea acestei măsuri nu sunt încă finalizate, iar Guvernul italian caută soluții pentru a optimiza criteriile de eligibilitate și pentru a crește impactul bonusului asupra cât mai multor familii. Există posibilitatea ca atât suma oferită, cât și lista beneficiarilor să fie revizuite în funcție de concluziile comisiilor parlamentare de buget și finanțe.

Citește și: Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii începând cu luna octombrie

Decizia finală privind implementarea acestui bonus va fi luată după dezbaterile parlamentare, însă există un consens general asupra necesității unui astfel de ajutor. Guvernul italian este sub presiune pentru a simplifica și accelera procesul de alocare, astfel încât beneficiarii să primească sprijinul cât mai repede posibil.