Românii își vor primi banii înapoi pentru facturile la energeie electrică. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 08 oct 2022, 11:55

Românii își vor primi banii înapoi pentru facturile la energeie electrică. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia

Sursa: Istock

Românii care îndeplinesc anumite condiții își vor putea primi înapoi facturile la energie electrică. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a spus cum se face compensarea prețurilor la energie electrică.

Unii români își vor putea primi înapoi banii pentru facturile la energie electrică. Contoarele sunt citite de către distribuitorii de energie din trei în trei luni.

În ce condiții își vor putea primi românii banii înapoi pentru facturile la energie electrică

Românii care au dat bani în plus pentru facturile la energie electrică vor primi sumele respective înapoi. Conform ANRE, persoanele casnice care vor fi atente la consumul pe care îl vor înregistra în acest an, în comparație cu anul 2021, încadrându-se în plafonul impus, își vor putea primi banii înapoi, la începutul

anului următor.

„În aceeași Ordonanță 27 (care stabilește tarifele la energia electrică pentru anul 2022), există o prevedere care spune că după ce închidem anul 2022, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie – deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh – în baza consumului din 2022, va primi, în februarie 2023, banii plătiți în plus.

Citeste si: Vești bune pentru români! Cetățenii ar putea primi ajutor financiar pentru facturi sub formă de vouchere. De ce sumă ar beneficia

Vor fi restituite sumele de către furnizori. Există prevedere. Ordonanța de urgență spune foarte clar: cei care în anul 2021 au avut un consum între 100 și 300 de kilowați beneficiază de plafonul de 80 de bani.

E adevărat că de la 1 septembrie ei beneficiază doar pentru primii 255 de kilowați consumați lunar în 2022, de fapt între perioada septembrie-decembrie, dar pentru primii 255 vor beneficia cei care anul trecut au fost în marja 100-300”, a transmis Zoltan Nagy-Bege, la Digi 24.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Virgil Popescu îi îndeamnă pe românii care au facturile foarte mari să nu le plătească

Virgil Popescu a venit cu o nouă propunere pentru românii care au facturi foarte mari. Acesta îi sfătuiește să nu le mai plătească, dacă prețul este mult prea mare.

„Prețul pentru energie electrică și gaz natural este protejat pentru populație la nivelul anului trecut.

În mod normal, pe consumuri normale, facturile nu ar trebuie să fie mai mari faţă de acum un an sau acum doi ani de zile. De aceea am plafonat la 68 de bani pentru primii 100 KWh, la 80 de bani primii 255 de KWh.

Citeste si: Se dau vouchere pentru compensarea facturilor la energie. Câți bani ar putea să primească românii. Ministrul Energiei a făcut anunțul

Aproape 90% din populație are un preț foarte bun la electricitate și la gaz. Nu există plafon ca anul trecut și prețul este de 31 de bani indiferent de plafon. Pot să existe cazuri de greșeli de citire, factura eronată. Oamenii să nu plătească facturi greșite”, a spus acesta la Antena3.