Românii, obligați să aibă contoare individuale la calorifere. Ce spune legea despre introducerea contoarelor inteligente

Author: Amalia Georgescu

O nouă lege introduce obligativitatea montării de contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră  

Sursa: Unsplash

Românii vor fi obligați să își monteze contoare la calorifere, potrivit unei legi adoptate în plenul Camerei Deputaților. Ce alte schimbări au fost anunțate?

Proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficiența energetică, mai exact cel care le oferă consumatorilor posibilitatea de a instala contoare inteligente şi individuale, a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților. Iată ce prevede noua lege.

Românii vor fi obligați să își monteze contoare la calorifere

Legea care a fost adoptată de Camera Deputaților prevede, printre altele, ca toți românii să aibă contoare la calorifere.

Mai exact, românii au obligația de a monta contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii în cazul imobilelor de tip condominiu şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată. 

Legea care impune acest lucru a fost adoptată în Camera Deputaților cu 261 de voturi pentru şi 11 abțineri, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Legea le dă posibilitatea românilor să își instaleze un contor inteligent 
[Sursa: Unsplash]

Citește și: Vești importante pentru românii care dețin repartitoare de căldură! Ce se întâmplă până în anul 2027

Noi reglementări în ceea ce privește introducerea contoarelor inteligente 

Proiectul de lege adoptat în plenul Camerei Deputaților face referire și la introducerea contoarelor inteligente. Mai exact, este vorba despre transpunerea în legislația națională a unor prevederi care au fost introduse de Directiva (UE) 2018/2002 și care fac referire la inițiativa „Finanțare inteligentă pentru clădiri inteligente”. Practic, legea își propune să faciliteze investițiile în proiecte de creştere a performanței energetice a clădirilor prin folosirea granturilor europene ca garanție financiară. Mai exact, românii vor avea posibilitatea de a-și instala un contor inteligent în locuință. Acest lucru se va face la cerere, în condiții echitabile şi rezonabile, consumatorii primind toate informațiile relevante.

Prin intermediul acestor contoare inteligente, clienții vor putea avea acces la date obiective şi transparente referitoare la consumul propriu şi la preţurile asociate şi la costurile serviciilor asociate consumului lor. 

Deși autoritățile insistă că este nevoie de impunerea unor măsuri care să ducă la eficiență energetică, iar noua lege adoptată de Camera Deputaților susține acest lucru, deputatul Sorin Muncaciu este de părere că, în contextul în care România a închis mai multe mine şi centralele pe cărbune, cu greu se poate vorbi despre o eficiență din punct de vedere energetic.

„Dumneavoastră, domnii din alianță, ați votat legea decarbonării. Prin această lege dumneavoastră ați scos din producţie centralele pe cărbune şi nu le-ați înlocuit cu nimic. Acum vorbim de panouri fotovoltaice, vorbim de consumatori locali, adică individuali, dar acele centrale le-ați scos. Întrebarea se pune de ce ați făcut acest lucru? Pentru că trăiți în „Gagaland”, din cauza asta!(...) Ați închis minele, ați închis centralele pe cărbune şi vorbiți de eficiență, bravo!”, este mesajul transmis de deputatul Sorin Muncaciu, potrivit  agerpres.ro.  

Citește și: Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii începând cu 1 ianuarie 2023. Ce amenzi riscă cei care nu le instalează

 

Taguri: