Românii pot cumpăra un metru pătrat de pământ la 1 leu. Satul din țară ce a rămas fără locuitori

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 iun 2024, 11:16

Sate pustii din România

Sursa: freepik

Satele din România devin tot mai pustii, iar din dorința de a atrage oameni în zonele rurale, metrul pătrat de pământ devine tot mai ieftin.

Zonele rurale din România își pierd locuitorii, fie că aceștia se mută la oraș sau se sting din viață, iar satele devin pustii. Există un sat în România în care un metru pătrat de pământ este 1 leu, însă cu toate acestea, oamenii nu par să fie atrași de această sumă infimă pentru care pot achiziționa pământul. De ce este atât de ieftin metrul pătrat de pământ?

Românii pot cumpăra un metru pătrat de pământ la 1 leu

Tot mai mulți români aleg să trăiască în mediul urban, acolo unde au parte de mai multe oportunități și de un stil de viață diferit față de cel de la sat, însă acest lucru are un efect negativ asupra zonelor rurale din România, ce ajung să fie pustii. Acesta este cazul și satului Gresia, din comuna Starchiojd, acolo unde populația a ajuns la o locuitori.

Citește și: Localitatea din România în care mai trăiesc doar 5 persoane: „Preotul vine rar pe aici, iar școala nu mai este folosită de ani buni.”

Nu de foarte mult timp comuna Gresia a rămas fără locuitori după ce ultima persoană ce trăia acolo și duce povestea satului mai departe s-a stins din viață. Acum, în sat s-a lăsat liniștea, iar pustietatea începe să își pună amprenta pe casele oamenilor ce obișnuiau să își trăiască viața într-un mod simplu, dar frumos.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Pentru a atrage noi locuitori în satul Gresia, prețurile unui metru pătrat de pământ au ajuns la 1 leu, însă există un motiv pentru care românii fug de acest loc. În satul Gresia, unde metrul pătrat de pământ este doar 1 leu, nu este apă curentă, dar nici electricitate sau gaze.

Alături de această problemă, este foarte greu să vândă aceste pământuri din cauza negocierilor cu urmașii proprietarilor. 

Care este satul în care se află doar un locuitor

Satul Gresia este doar unul dintre nenumăratele sate din România în care nu au mai rămas locuitori, însă există și sate ce sunt păzite de o singură persoană, ce nu și-a dorit să plece din locul pe care îl numesc „acasă”.

Satul Merdeala, din comuna Posești, este unul dintre cele ce sunt locuite de o singură persoană, mai exact de Ion Săraru, în vârstă de 72 de ani. Acesta nu a plecat din casa sa, chiar dacă traiul său este unul dificil din cauza lipsei utilităților de bază, potrivit playtech.ro.

În Bozieni, comuna Fântânele, se află o singură familie ce păstrează vie amintirea unui sat locuit cândva de sute de persoane.

Teodora și Alin Catană, mamă și fiu, nu s-au gândit să plece din satul lor, chiar dacă acesta este uitat de lume. În anul 2023, satul Plăiețu, parte a comunei Măneciu, a rămas fără locuitori după ce Elena Ciobanu s-a stins din viață.

 


O nouă ediție incendiară “Casa iubirii” a avut loc astăzi, 29 iunie, la Kanal D. Alexandra a luat o decizie care i-a lăsat fără cuvinte pe băieți.