După furtunile din ultima vreme, multe locuințe au fost afectate, iar oamenii își numără pagubele. Doar în Capitală, pompierii au intervenit de peste 500 de ori, iar peste 200 de locuințe, gospodării și subsoluri au fost afectate de furtuna de joi seara. La nivel național, situația este și mai gravă.
Despăgubiri de până la 400.000 de lei
Cei care și-au asigurat locuințele pot sta fără stres, deoarece despăgubirile pot fi pe măsură.
Potrivit Digi24, un proprietar a primit 400.000 de lei după ce locuința i-a fost distrusă de vremea extremă anul trecut. Această sumă este de patru ori mai mare față de valorile din anii anteriori.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce trebuie să știe românii, înainte de a fi despăgubiți
Pentru a primi despăgubiri, este necesar să aveți încheiate polițe de asigurare facultative, pe lângă cele obligatorii. Asigurările facultative acoperă o serie de fenomene naturale și alte tipuri de riscuri, cum ar fi cutremure, alunecări de teren, incendii, explozii și inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal.
Polița de asigurare PAD pentru o locuință din beton armat, cu o sumă asigurată de 100.000
de lei, costă 130 de lei pe an. Pentru o locuință de tip B, cu o sumă asigurată de 50.000 de lei, prima de asigurare este de 50 de lei pe an.Pentru prima dată, riscul de furtună ajunge pe locul trei în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după riscurile de incendiu și explozie. Acest lucru subliniază importanța asigurării locuinței împotriva unor astfel de fenomene naturale.
Pentru a fi protejat financiar în caz de inundații sau alte fenomene naturale extreme, este esențial să aveți încheiate polițe de asigurare facultative. Creșterea semnificativă a sumelor despăgubite în ultimii ani reflectă atât gravitatea fenomenelor naturale, cât și necesitatea unei protecții adecvate pentru locuințe.