Românii pot primi ajutor de încălzire pentru anul 2022-2023. Care sunt documentele necesare

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 iun 2023, 01:00

Revine ajutorul de încălzire pentru anul 2022-2023

Sursa: PixaBay

Toamna s-a instalat deja și temperaturile au trecut de la 40 de grade la 20 și deja ne putem da seama cum va fi iarna care va veni, dar și facturile pe care le vom primi.

Încă din anul 2021, românii pot beneficia de ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței în sezonul rece. Doritorii trebuie să depună cererile până la data de 15 octombrie.

Citeste si: Preț benzină și motorină vineri, 9 septembrie 2022: Ce se întâmplă cu prețurile la carburanți la sfârșit de săptămână!

Condițiile pentru a primi ajutor de încălzire

Actele necesare pentru a primi ajutorul pentru căldură
[Sursa: PixaBay]

Românii ce pot primi ajutor de încălzire în perioada rece a anului 2022-2023 sunt cei ce au o familie în care veniturile nete lunare să fie mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru, iar în cazul persoanelor singure, venitul net luanr trebuie să fie maxim 2.053

de lei.

Sprijinul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.

Citeste si: România ar putea stinge lumina la orele de vârf. Recomandarea a fost făcută de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

Documentele pe care trebuie să le depunem pentru ajutorul de încălzire

Ce documente să depunem și unde
[Sursa: PixaBay]

Ajutorul pentru încăzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Până la data de 15 octombrie, cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria localității de domiciliu.

Consumatorii vulnerabili ce îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului de încălzire pe parcursul sezonului rece vor depinde de dispozițiile primarului după cum urmează: începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective; începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20; începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Citeste si: Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură la iarnă. Primăria Capitalei are datorii de peste 80 de milioane de euro

Cât este ajutorul de încălzire de care beneficiază românii

Câți bani vor economisi românii
[Sursa: PixaBay]

Ajutorul pentru încălzire este diferit în funcție de venitul pe care beneficiarii l-au trecut în declarația pe propria răspundere, astfel:

  • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;
  • în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
  • în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
  • în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
  • în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
  • în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
  • în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
  • în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
  • în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
  • în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de:

  • 250 lei/ lună, pentru gaze naturale;
  • 500 lei/ lună, pentru energie electrică;
  • 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Citeste si: Ajutor de 4.000 de lei, pentru a trece cu bine peste iarnă! Ce români rămân fără sistem centralizat de termoficare, de la 1 octombrie

Sursa: avocatnet.ro