Românii pot primi amenzi de până la 5.000 de lei. La ce trebuie să fie atenți

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 02 iun 2022, 17:58

Românii pot primi amenzi de până la 5.000 de lei. La ce trebuie să fie atenți

Sursa: Istock

Românii pot primi noi amenzi. Acest lucru se va aplica persoanelor care dețin, indiferent dacă pe persoană fizică sau pe persoană juridică, terenuri în proprietate, dar doar dacă acestea nu respectă obligațiile pe care le au față de comunitatea locală.

Persoanele fizice sau persoanele juridice care dețin terenuri în proprietate vor putea fi amendate cu suma de 5.000 de lei, dacă nu vor ține cont de anumite aspecte. Ma exact, este vorba de persoanele care cultivă pe popriile terenuri ambrozie.

Din cauza polenului care produce o mulțime de alergii multor oameni, s-a decis luarea unor măsuri în acest sens. Dacă persoanele care cultivă ambrozie nu cuărăță terenul așa cum trebuie, acestea vor fi amendate.

Citeste si: Ambalajele bio nu sunt moft, nici o modă, ci o obligativitate!

Ambrozia nu va mai putea fi cultivată

Potrivit prevederilor Legii 62/2018, cei care dețin sau proprietarii terenurilor sunt obligați să prevină, să combată, dar și să distrugă ambrozia, deoarece aceasta este responsabilă pentru alergiile multor persoane.

Aceste măsuri au fost luate „pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”, conform Playtech.ro.

Pentru ca autoritățile să se asigure că nimeni nu va încălca legea, încercând să cultive ambrozie, fără știrea nimănui, acestea vor începe să facă o serie de controale amănunțite.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„Potrivit HG 707/2018, care conține, de fapt, normele legii, metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole ori erbicidarea.

Românii pot primi amenzi de până la 5.000
de lei. La ce trebuie să fie atenți
[Sursa: Istock]

Citeste si: Care sunt principalii factori de risc pentru sănătate și cum te poți feri de anumite boli

Autoritățile locale vor face controale, în următoarea perioadă, pentru a verifica starea terenurilor, în două valuri: primul val, între 1 și 15 iulie, în care se pot da numai avertismente proprietarilor de terenuri, și al doilea val, între 16 iulie și 31 octombrie, când se pot da amenzi celor care n-au respectat avertismentele primite”, se arată, conform avocatnet.ro.

Cât de afectați sunt oamenii de ambrozie

Ambrozia afectează peste 5% din populația României. Potrivit Medicover, relatează Playtech.ro, număraul acestora a ajuns la aproximativ 500.000.

Alergia cauzată de ambrozie poate fi depistată prin următoarele simptome:

  • Strănuturi repetate,
  • Lăcrimare excesivă,
  • Mâncărimi care se fac remarcate la nivelul ochilor și la nivelul nasului,
  • Iritabilitate resimțită la nivelul ochilor,
  • Congestie nazală- nas înfundat,
  • Stări de somnolență,
  • Secreții nazale apoase,
  • Cefalee,
  • Anosomie- pierderea mirosului

Astfel de măsuri s-au vrut luate încă de acum trei ani

„Din acest motiv, persoanelor sensibile la factori alergeni le este diminuată drastic calitatea vieţii în perioada înfloririi ambroziei, unele fiind nevoite să apeleze la concediu medical, mai ales că acest tip de alergie nu răspunde la antialergice obişnuite.

Pe lângă componenta de informare, legea prevede şi stârpirea acestei plante, astfel că, până la data de 31 iulie, comisiile speciale înfiinţate la ordinul Instituţiei Prefectului vor efectua controale pentru a verifica dacă măsurile de stârpire a ambroziei sunt respectate de către deţinătorii de terenuri, în primă fază fiind aplicate avertismente, iar, apoi, amenzi celor care nu respectă aceste măsuri”, se arată într-o declarație de presă, din anul 2019, a Floricăi Cherecheș, conform Cdep.ro.