Românii pot rămâne fără pensii dacă nu au acest document! Data maximă până la care se poate trimite

Author: Diana Ghita

Pensiile acestor români vor fi afectate dacă nu trimit respectivul document

Sursa: Unsplash; Shutterstock

Persoanele care nu sunt rezidente în România, dar sunt încadrate în sistemul public de pensii trebuie să furnizeze un certificat de viață în fiecare an, până la 31 decembrie.

De foarte multe ori, casele teritoriale de pensii întâmpină cazuri în care pensionarii nerezidenți nu trimit în fiecare an certificatul de viață completat și semnat.

Ce este certificatul de viață

Certificatul de viață reprezintă un act foarte important la nivel administrativ, întrucât, prin acesta, poate fi verificată existența pensionarilor, dar și dreptul lor la pensia de stat.

Consecința pe care trebuie să o suporte cei care nu transmit respectivul document este una foarte aspră. Dacă un cetățean care și-a adus contribuția la sistemul românesc de pensii se mută într-o altă țară și nu furnizează certificatul, plata pensiei în țara de reședință va fi întreruptă.

Respectarea întregii proceduri și a termenelor limită impuse este esențială pentru a asigura fluxul neîntrerupt al plăților pensiilor. Acest demers administrativ garantează că beneficiarii nerezidenți continuă să primească pensiile în mod eficient în țara de reședință.

„Pentru a se evita efectuarea unor plăţi necuvenite către beneficiari nerezidenţi în România, a căror situaţie s-a modificat, cu efecte asupra obligaţiei casei teritoriale de pensii competente de a achita drepturile de pensie şi/sau alte drepturi care se stabilesc şi se plătesc de către casele teritoriale de pensii, se va utiliza certificatul de viaţă ca şi instrument de verificare administrativă”,  se arată pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Anunț important pentru milioane de pensionari. Ministrul Muncii anunță când vor avea loc primele majorări

Certificatul de viață poate fi completat în format electronic

Demersul obținerii, completării și trimiterii acestui act nu este unul complicat. Certificatul trebuie doar descărcat, completat cu datele cerute, semnat și, ulterior, transmis conform procedurii.

Certificatul de viață poate fi descărcat de pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice, fiind disponibil în mai multe variante lingvistice, în funcție de țara în care te-ai mutat. Astfel, instituția pune la dispoziție 5 tipuri: româno-spaniol; româno-italian; româno-englez; româno-german și româno-francez.

„Beneficiarul nerezident are obligaţia de a completa Partea B a certificatului de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de şedere permanentă şi de a-l transmite casei teritoriale de pensii competente până la data menţionată în partea A”,  mai

transmite Casa Națională de Pensii.

Citește și: Pe ce dată intră pensiile în luna decembrie! Casa Națională de Pensii anunță că banii vor fi virați înainte de sărbători