Românii pot spune adio cozilor pentru eliberarea cazierului judiciar. De anul acesta, poate fi eliberat și online

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 03 ian 2023, 20:15

Românii pot spune adio cozilor pentru eliberarea cazierului judiciar. De anul acesta, poate fi eliberat și online

Sursa: 2legal.ro

Începând cu anul 2023, românii pot obține cazierul judiciar și în mediul online și nu mai sunt nevoiți să stea la cozile interminabile specifice birocrației din țara noastră.

Klaus Iohannis a promulgat legea care permite eliberarea cazierului judiciar și online. Decizia este văzută ca o normalitate pentru vremurile în care trăim, mai ales din cauza cozilor care păreau că nu se mai termină niciodată.

Cazierul judiciar va putea fi eliberat și online

Astăzi, 3 ianuarie, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care permite obținerea cazierului judiciar și online, începând cu anul 2023.

În acest fel, s-a completat articolul 28 din Legea nr. 290/2004 care simplifică procedura de eliberare a documentului, după ce s-a aprobat depunerea cererii în format electronic. De asemenea, s-a dorit ca procedura să fie simplificată, iar cozile de la ghișee să fie vizibil micșorate.

În opinia lui George Cristian Tuță, deputat PNL, posibilitatea de obținere a cazierului judiciar online reprezintă „un gest de normalitate pentru cei peste două milioane de români din ţară şi din străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile şi secţiile de poliţie”, punct de vedere exprimat

în timpul votului din Camera Deputaților.

Citește și: 6 și 7 ianuarie nu vor fi zile libere legale în 2023. Care este motivul și ce s-ar putea întâmpla în anii următori

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„O veste bună este şi pentru lucrătorii din Ministerul de Interne, care nu vor mai avea cozi la ghişee între 8.00 şi 12.00 şi între 14.00 şi 16.00, aşa cum este cel mai întâlnit program. Sunt convins că specialiştii din Ministerul Digitalizării şi cei din Ministerul de Interne vor găsi cea mai rapidă şi convenabilă soluţie pentru ca cetăţenii români să poată obţină acest document şi, cum înţelegeam de la domnul ministru mai devreme, din ianuarie, pe Ghişeul.ro…

februarie, de la începutul anului, vom găsi acest document disponibil ”, a mai spus acesta.

Termenul de eliberare este de cel mult șase luni

Din momentul în care legea intră în vigoare, procedurile necesare eliberării în format electronic vor fi stabilite în cel mult o jumătate de an.

Citește și: Suedia a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene. Franța și Cehia au avut puterea în anul 2022

„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.(...) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, este prevăzut în legea care a fost publicată în urmă cu

doar câteva ore.

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.