Românii primesc 3000 de lei în luna septembrie! Despre ce program este vorba și care sunt actele necesare

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 05 iun 2023, 02:50

Când începe programul Rabla Local 2022

Sursa: Photo Collage

Când începe Rabla Local 2022, programul prin care poți să primești bani fără să-ți cumperi mașină! Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat data de înscriere în noul program privind casarea autovehiculelor uzate.  

Rabla Local 2022, noul program privind casarea autovehiculelor uzate, va începe luna aceasta. Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat care este data de înscriere în programul prin care românii pot primi 3000 de lei fără să fie nevoiți să cumpere un autoturism nou. 

Citeste si: Ce mașini poți casa prin RABLA LOCAL 2022. Condițiile noului program RABLA prin care primești bani fără să-ți cumperi mașină

Când începe Rabla Local 2022 

Când începe Rabla Local 2022, programul de casare a autovehiculelor uzate prin care proprietarii acestora por primi sume importante de bani fără să fie nevoiți să cumpere un nou autoturism. 

Rabla Local 2022 este un nou program RABLA 2022 care vine în sprijinul românilor care dețin autoturisme vechi pe care doresc să le caseze, dar care nu vor să cumpere o mașină nouă apoi. 

Pe lângă programele deja existente, Rabla Clasic și Rabla Plus, prin noul program RABLA 2022 se dorește scoaterea din circulație a sute de mii de mașini vechi. 

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM)  a anunțat care este data de înscriere în programul prin care românii pot primi 3000 de lei fără să fie nevoiți să cumpere un autoturism nou. 

Potrivit AFM,  primăriile își vor putea crea conturi de utilizator pentru înscrierea în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate începând cu 23 septembrie, iar din 30 septembrie, ora 10:00, vor putea depune cererile pentru obținerea

finanțării de la stat.

Dacă nu se termină bugetul alocat programului până atunci, înscrierile în program vor fi posibile până în data de 25 noiembrie 2022, ora 14:00. AFM recomandă persoanelor fizice interesate să se înscrie în program să:

- verifice dacă primăria pe raza căreia își au domiciliul participă în cadrul acestui program;

- caseze și să radieze autovehiculul uzat numai după ce se asigură că primăria localității pe raza căreia își au domiciliul participă în program.

"Persoanele fizice interesate trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și  să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere", a precizat, în acest context, Laurențiu-Adrian Neculaescu, preşedintele AFM, citat de avocatnet.ro

Ce mașini poți casa prin programul RABLA LOCAL 2022 

Autovehiculele care vor putea fi casate prin programul RABLA LOCAL 2022   sunt:

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

- mașinile mici

-microbuzele (cel mult 22 de locuri pe scaune)

- autoutilitarele ușoare (fie de mărfuri, fie mixte- destinate transportului simultan de persoane şi mărfuri în compartimente separate) 

- autospecialele ușoare (mașinile cu o funcţie specifică ce necesită adaptări ale caroseriei şi/ sau echipamente speciale) de până la 3,5 tone.

În mod evident, vehiculele menționate trebuie să îndeplinească condiția vârstei (mai mare de 15 ani) și a normei de poluare (Euro 3 sau mai mică).

Citeste si: Noua perioadă de înscriere pentru RABLA CLASIC și RABLA PLUS 2022. Cum poți să obții bani de la stat pentru o mașină nouă

Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care se înscriu în acest program de casare 

Cei care vor să primească cel puțin   3000 de lei   în schimbul autoturismului vechi   trebuie să caseze o mașină mai veche de 15 ani   și să îndeplinească următoarele condiții: 

să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;

să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;

să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local;

să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin  Rabla Clasic  sau Rabla Plus;

să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului. 

Sumele de bani oferite prin programul Rabla Local 2022

Administrația Fondului pentru Mediu precizează că în cadrul unei sesiuni de înscriere, unui solicitant i se poate aproba o singură cerere de finanţare, prima transmisă la AFM care este selectată pentru finanţare. În cadrul acestui program, în schimbul casării unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizică primeşte un stimulent în valoare de 3.000 lei, jumătate din sumă fiind suportată de AFM şi jumătate din bugetul local.