Românii primesc 500 de lei în fiecare lună, direct în cont. Care sunt pașii ce trebuie urmați

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 14 oct 2022, 11:18

Românii primesc 500 de lei în fiecare lună, direct în cont. Care sunt pașii ce trebuie urmați

Sursa: impact.ro

Românii vor primi 500 de lei în fiecare lună, iar suma va intra direct pe card. Detaliile vor fi stabilite în această săptămână, prin intermediul unei hotărâri.

Românii vor primi, începând cu data de 1 ianuarie 2024, 500 de lei, direct pe card. Luni, 10 octombrie, a apărut hotărârea Guvernului 1.154/2022, care conține norme metodologice de aplicare a unei alte prevederi: Legea nr. 196/2016.

Ce trebuie să facă românii, pentru a intra în posesia celor 500 de lei

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, sistemul de ajutoare sociale va avea parte de schimbări foarte mari.

Mai exact, atunci va apărea venitul minim pe incluziune, care va fi alcătuit din alocația pentru susținerea familiilor și venitul minim garantat.

Săptămâna aceasta, Guvernul stabilește mai multe detalii în legătură cu venitul minim de incluziune, unde se va încadra și lista cu persoanele care vor beneficia de acest ajutor, dar și modalitatea prin care se va putea cere suma de 500 de lei.

Venitul minim de incluziune garantat este o sumă de bani care reprezintă, de fapt, un ajutor social.

Acest ajutor se oferă persoanelor singure, familiilor, cetățenilor români sau cetățenilor străini, persoanelor fără domiciliu și care se află în situații delicate sau care locuiesc în adăposturi improvizate.

Citeste si: Veste uriașă pentru români! Se dau 3.000 de lei de persoană! Cine poate beneficia de bani

Așadar, cei 500 de lei vor intra în posesia persoanelor sau a familiilor singure, al căror venit este mai mic decât nivelul lunar al venitului mediu garantat ce este stabilit prin ordonanța de urgență.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cuantumul lunar al Venitului Minim Garantat se stabilește, raportându-se la indicatorul social de referință ISR, valoarea acestuia fiind stabilită, prin lege, la valoarea de 525,50 RON.

Cum se calculează nivelul venitului minim de incluziune

  1. Persoană singură- 0.283 x ISR= 149 lei,
  2. Familia formată din 2 membri= 0.510 x ISR= 268 lei,
  3. Familia formată din 3 membri= 0.714 x ISR= 376 lei,
  4. Familia formată din 4 membri= 0.884 x ISR= 465 lei,
  5. Familia formată din 5 membri= 1.054
    x ISR= 554 lei.

În cazul familiilor cu mai mult de cinci membri, ajutorul social se mărește, pentru fiecare persoană, cu 0,073 x ISR.

La primăriile localităților în care fiecare persoane își are reședința, vor fi depuse: declarația pe propria răspundere, cererea, actele care doveditoare despre componența familiei, actele care atestă veniturile câștigate.

Mai mult decât atât, pentru ca cererea pentru cei 500 de lei să fie solicitată, la domiciliul fiecărei persoane care va depune cererea, se va realiza o anchetă.

Citeste si: Românii vor avea de plată deodată 2- 3 facturi la energia electrică! Ce se întâmplă în perioada următoare

De asemenea, la fiecare trei luni, titularul ajutorului social va trebui să depună, tot la primărie: declarație pe proprie răspundere despre componența familiei, declarație pe proprie răspundere despre veniturile obținute, adeverință ce se eliberează de autoritatea competentă în ceea ce privește veniturile realizate supuse impozitului pe venit.