În luna decembrie, înainte de sărbători, pensionarii și cei cu venituri mici vor primi bani pe cardurile pentru alimente și mese calde.
Câți bani primesc românii de Crăciun
Cei din categoriile vulnerabile vor beneficia de bani chiar înainte de Crăciun, pentru a-și putea face cumpărăturile necesare.
În aceste categorii vulnerabile se încadrează pensionarii și românii ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu suma de 1.700
Decembrie este ultima lună în care românii vor beneficia de sprijinul financiar, însă programul nu se sfârșește, cardurile continuând să fie alimentate din ianuarie 2024.
„În urma negocierilor purtate anterior de ministrul Boloș, aceste programe vor continua și în exercițiul financiar viitor, inclusiv din 2024 înainte”, a transmis Marcel Ciolacu la sfârșitul verii.
Voucherele sunt alimentate o dată la două luni cu suma de 250 de lei, iar acestea sunt acceptate de tot mai multe unități din țară, în vederea achiziționării de alimente sau mese calde.
Citește și: Aceste persoane vor primi 250 de lei. Banii vor putea fi folosiți pentru alimente și mese calde
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Alimentele s-au ieftinit
În cazul în care cetățenii folosesc în alt scop tichetele, spre exemplu pentru cumpărarea de băuturi alcoolice sau țigări, aceștia riscă să primească amenzi mari.
„Utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde în alt scop decât cel prevăzut impune blocarea cardului și este sancționată între 1,5 și 2 puncte-amendă.”, potrivit explicațiilor oferite de Ministerul Muncii.
Cea mai recentă tranșă de bani a fost virată către cetățeni în luna octombrie, așa că aceștia pot profita de prețurile reduse cu până la 43% la alimente. Aceste reduceri au fost aplicate recent, ca urmare a Ordonanței de Urgență ce prevede plafonarea adaosurilor comerciale.
„Românii care merg să folosească sprijinul zilele acestea vor găsi prețuri cu până la 43% mai mici la alimentele de bază, după ce ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale a început să producă efecte.
Potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei, faţă de luna iunie, în prima săptămână din august cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume, lactate și carne.”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.
În cazul în care beneficiarii nu primesc banii la timp, aceștia trebuie să sesizeze respectiva situație la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale sau la casele teritoriale de pensii, respectiv la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială.