Românii rămân fără ajutorul de încălzire! Care este motivul pentru care s-au tăiat cei 1.400 de lei de la stat! Anunțul făcut de Ministerul Fondurilor Europene

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 26 oct 2024, 10:40

Ajutorul pentru încălzire se taie pentru anul 2024-2025

Sursa: Pexels.com

Pensionarii și alte categorii de persoane vulnerabile se confruntă cu vești neplăcute privind sprijinul financiar acordat pentru încălzirea locuinței.

Autoritățile au anunțat retragerea ajutorului de 1.400 de lei care, până acum, susținea plata facturilor de energie în sezonul rece, dar și achiziționarea de lemne pentru foc. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a confirmat că fondurile europene, sursa acestui program, s-au epuizat, iar sprijinul nu va mai fi disponibil în iarna 2023-2024.

De ce s-a tăie ajutorul pentru încălzire

În anii trecuți, ajutorul era distribuit sub formă de carduri de energie, cu două tranșe de câte 700 de lei, suma totală fiind de 1.400 de lei pe gospodărie. Acest suport a fost esențial pentru familiile și persoanele vulnerabile, însă ultima perioadă de utilizare a fondurilor a expirat pe 31 mai 2024. 

MIPE a explicat că Ministerul Energiei era responsabil de aplicarea măsurilor, însă Ministerul Energiei a indicat că gestionarea fondurilor era, de fapt, responsabilitatea Ministerului Fondurilor Europene.

Această ambiguitate a adăugat confuzie și incertitudine pentru cei care contau pe acest ajutor în perioada de iarnă.

Citește și: România stinge definitiv focul din sobele pe lemne! UE anunță decizia privind această formă de încălzire

„Sprijinul acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă pentru compensarea prețurilor la energie conform prevederilor OUG nr. 166/2022, s-a acordat pentru anul 2023 și s-a putut utiliza până la data de 31 mai 2024, inclusiv.

Vă informăm faptul că responsabilitatea pentru implementarea sprijinului menționat revine Ministerului Energiei”,  a transmis Ministerul Fondurilor Europene, într-un răspuns pentru newsweek.ro.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?

Cu ce ajutor pentru energie rămân românii, după tăierea celor 1.400 de lei

Pentru sezonul rece 2024-2025, persoanele vulnerabile vor putea accesa doar ajutorul de încălzire oferit de autoritățile locale, conform prevederilor Legii 226/2021. Sprijinul, de o valoare maximă de 500 de lei, reprezintă o reducere semnificativă față de ajutorul anterior de 1.400 de lei. Persoanele care au nevoie de acest ajutor se pot adresa Direcțiilor de Asistență Socială pentru a depune cererile necesare.

În urma unor informații incorecte apărute recent în spațiul public, unii dintre foștii beneficiari ai cardurilor de energie au început să își verifice soldurile și să reclame întârzierea primirii fondurilor, notează sursa citată anterior.

Citește și: Românii vor plăti o nouă taxă la energie de la 1 octombrie. Care este valoarea acesteia

De acest ajutor beneficiau românii vulnerabili care îndeplineau următoarea condiție: venitul net, per persoană, la nivelul locului de consum, să fie de cel mult 2.000

de lei:

- Pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv.
- Pensionarii de invaliditate cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv.
- Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv.
- Familiile care primesc alocații de susținere.
- Familiile și persoanele care beneficiază de ajutor social.