Românii riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Controalele încep din 1 noiembrie

Author: Andreea Buinoschi

Românii riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Controalele încep din 1 noiembrie

Sursa: Istock

Românii riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Controalele vor începe din data de 1 noiembrie, iar românii vor fi verificați în legătură cu modul în care realizează o activitate extrem de banală.

Românii care stau la case și care dețin o fosă septică riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Ultima zi în care s-au mai putut înscrie la primăria pe raza căreia se află locuința a fost astăzi, 31 octombrie, iar controalele vor începe de mâine, 1 noiembrie.

Românii riscă amenzi usturătoare, dacă nu au declarat că au fosă septică

Conform lui Remus Blujdea, comisarul șef al Gărzii de Mediu Carș-Severin, amenzile pot ajunge chiar și la 10.000 de lei pentru românii care nu au declarat că dețin fosă septică.

Acesta susține că primăriile sunt obligate să înființeze și să întrețină un registru de evidență a foselor septice și a bazinelor vidanjabile. Înscrierea lor permite să se verifice dacă vidanjarea se face cu firme autorizate, dar și locul în care apele uzate și reziduurile ajung.

De asemenea, din data de 1 noiembrie, comisarii de mediu vor începe să verifice stadiul în care se află registrele pe care primăriile trebuiau să le întocmească.

Citeste si: Anunț de ultimă oră pentru persoanele care nu mai locuiesc la adresa din buletin. Ce riscă, dacă nu se supun regulilor

Hotărârea de Guvern 714 se află în vigoare din luna mai a acestui an și subliniază faptul că proprietarii de fose septice sunt obligați să se înscrie în Registrul Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea

Apelor Uzate.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Înscrierea s-a putut realiza prin intermediul unui formular pus la dispoziție de fiecare primărie și a putut fi completat atât online, cât și de mână. Mai mult decât atât, pe lângă persoanele fizice, și primăriile pot primi amenzi cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei, dacă nu au întocmit acest registru.

În baza Hotărârii de Guvern 714, fosele septice urmează să fie verificate de Garda Națională de Mediu, pe baza unei planificări ce este realizată în fiecare an, iar reprezentanții unităților administrativ-teritoriale urmează să fie prezenți la aceste controale.

Oamenii sunt obligați să se racordeze la sistemul de canalizare, acolo unde acesta există

În locurile în care există un sistem de canalizare, oamenii sunt obligați să se racordeze la el și să renunțe la fosa septică, dar, momentan, statul vrea să afle numărul exact al gospodăriilor care dispun de

o fosă septică.

Mai mult decât atât, conform TVR, persoanele care dețin fosele septice vor trebui să obțină, în perioada următoare, un aviz de la gospodărirea apelor prin intermediul căruia se va dovedi că fosele septice respective nu sunt poluante.

Citeste si: Bolile care te pot lăsa fără carnet de conducere, dacă nu iei tratament. Ce spune legea în vigoare

De asemenea, conform datelor publicate de Eurostat, 25% dintre români nu au toaletă în casă și ne clasăm pe ultimul loc, din acest punct de vedere, în Uniunea Europeană.