Românii riscă să rămână fără pensii. De ce este important să nu te angajezi după o anumită vârstă

Autor: Ana Dinu
Ce se intampla cu pensiile romanilor?

Vești importante pentru pensionari. În România, devinde din ce în ce mai greu să te angajezi după ce ai ajuns la pensie, mai ales dacă pensionarea este anticipată. Iată ce trebuie să știe toți beneficiarii de pensii care vor să și lucreze.

Românii care au ieșit deja la pensie și vor să-și continue activitatea în câmpul muncii trebuie să știe că acest lucru devine din ce în ce mai greu, mai ales dacă s-au pensionat anticipat.

Românii riscă să ramână fără pensie dacă vor să lucreze după o anumită vârstă

Persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial au posibilitatea să mai înregistreze alte venituri, pentru a-și rotunji banii pe fiecare lună.

De asemenea, este important de reținut că nu mai pot fi salariați. Astfel, în această situație românii riscă să rămână fără pensii.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la articolul 114, în sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă atunci când „pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parțiale”, realizează veniturile lunare din salarii sau din funcții elective.

Totodată, legea arată că, în prima lună după ce te-ai angajat din poziția de pensionar anticipat, automat se întrerupe plata pensiei. De asemenea, nu trebuie neglijat nici faptul că în lege sunt trecute toate conctratele individuale de muncă, astfel, nu contează dacă îți dorești să te angajezi cu jumătate de normă sau cu normă întreagă.

Citeste si: CALCULATOR vârsta de pensionare 2021. Află rapid când poți ieși la pensie în funcție de anul nașterii

Cum își pot înmulți pensionarii anticipați veniturile

Potrivit Legii pensiilor, în art 118 se atrage atenția asupra unor situații excepționale în care pensionarii pot beneficia de venituri suplimentare. Documentul stabilește că beneficiarii pensiilor anticipate sau anticipate parțial pot cumula pensia cu veniturile provenite din alte activități. Activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Codul fiscal definește activitatea independentă ca orice activitate desfășurată de către o persoană fizică cu scopul obținerii de venituri și care îndeplinește cel puțin patru din următoarele criterii.

- dispune de libertatea de alegere a locului și modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;

- dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;

- riscurile interne activității sunt asumate de către prsoana fizică ce desfășoară activitatea;

- activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice pe care o desfășoară;

- actvitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/ sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;

- dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane.

Citeste si: Pensii 2021. Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Ce se întâmplă cu evaluarea dosarelor de pensii