Paștele Ortodox și cel Catolic coincid anul acesta, fiind celebrate pe 20 aprilie, iar Ziua Muncii, care cade într-o zi de joi, le oferă angajaților posibilitatea de a avea un weekend prelungit.
Zile libere de Paște și durata vacanței pentru elevi
Atât angajații, cât și elevii, vor beneficia de o perioadă de repaus de patru zile cu ocazia sărbătorilor pascale. Vinerea Mare, Sâmbăta Mare, Duminica Paștelui și a doua zi de Paște (18-21 aprilie) sunt declarate zile libere prin lege.
O altă perioadă de repaus urmează la scurt timp după Paște, datorită Zilei Muncii. Deoarece 1 Mai cade joi, Guvernul a decis să acorde zi liberă și pe 2 mai, astfel încât angajații și elevii să poată profita de patru zile consecutive de odihnă.
Citește și: Fără zile libere legale de sărbători! Când și unde ar putea fi luată această decizie
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Aceste zile libere nu sunt accesibile tuturor categoriilor profesionale. Lucrătorii esențiali, precum personalul medical, polițiștii, pompierii, angajații din transportul public și alți din domenii critice, vor fi nevoiți să fie la datorie. Totuși, legislația muncii prevede compensații salariale și posibilitatea recuperării zilelor libere în alte perioade.
Ce alte zile libere mai sunt în anul 2025
Pe lângă cele două minivacanțe din primăvară, românii vor mai beneficia de zile libere în restul anului.
A doua zi de Rusalii (9 iunie), Adormirea Maicii Domnului (15 august), Ziua Națională a României (1 decembrie), precum și cele două zile de Crăciun (25 și 26 decembrie) sunt libere prin lege.Citește și: Drob de miel ca la mama acasă: Secretele unui preparat perfect pentru Paște 2025
Cu toate acestea, unele sărbători care, în mod normal, sunt declarate zile nelucrătoare, vor coincide cu weekendul.