Românii se bucură doar 12 ani de pensie. România are a treia cea mai mică speranță de viață din UE

Author: Bianca Vidoi

Românii se bucură doar 12 ani de pensie

Sursa: Unsplash

Ultimele statistici realizate de Eurostat arată că în România este o speranță de viață de 76,6 ani, astfel românii se bucură aproximativ 12 ani de pensie.

Românii ce ies la pensie după ce au muncit 35 de ani se bucură doar de aproximativ 12 ani de pensie, după ce datele Eurostat au arătat că România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, de 76,6 ani. După cei 35 de ani pe piața muncii, pensionarii se bucură de pensie pentru aproximativ 11 ani și 6 luni.

România are a treia cea mai mică speranță de viață din UE

Eurostat a realizat un clasament al țărilor din Uniunea Europeană după speranța de viață, iar România se află la capătul clasamentului, având o speranță de viață de 76,6 ani. România este a treia țară cu cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, urmată îndeaproape de Letonia, cu 75,9 ani și de Bulgaria, cu 75,8 ani. Pe primul loc al clasamentului țărilor europene, cu cea mai mare speranță la viață, se află Spania, cu 84 de ani, vârstă ce se află peste media comunitară, care este de 81,5 ani.

În România, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar pentru a primi o pensie minimă, românii trebuie să muncească timp de minim 15 ani, iar suma lunară pe care o vor primi este de 1.281 lei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel maxim este de 35 de ani, perioadă în care din salariu este oprită suma de aproximativ 775 de lei pe lună pentru fondul de pensii.

Citește și: Guvernul nu mai are bani pentru plata salariilor și a pensiilor! Ce soluție există pentru plata majorărilor promise

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Suma care este oprită pentru fondul de pensii reprezintă 25% din salariul unui angajat, astfel pentru un român ce primește salariul mediu, statul oprește aproximativ 2.000

lei lună de lună. Deși românii cotizează cu 25% din salariul lor lunar pentru fondul de pensii, analiștii susțin că aceștia nu primesc nici jumătate din cât au cotizat după ce ies la pensie.

”Paradoxul este că, atunci când intră în perioada de pensionare, media beneficiilor acordate unui cetățean român reprezintă doar 40%-50% din venitul pe care îl obținea anterior”, declară analiștii, potrivit antena3.ro.

În România se află aproximativ 5 milioane de pensionari

În luna aprilie a anului 2024 s-au înregistrat 4.748.274 de pensionari, cu 4.274 persoane mai puține comparativ cu luna precedentă. Casa Națională de Pensii Publice a oferit date referitoare la pensionarii din România, astfel în luna aprilie a acestui an, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.810.022 de persoane, dintre care 2.187.782

femei. Pensia medie a acestora a ajuns la valoarea de 2.506 de lei.

Alte 4.955 de persoane au primit pensie anticipată în luna aprilie a anului 2024, iar în cazul acestor persoane, pensia medie a ajuns la suma de 3.164 de lei. 88.382 de persoane au primit în luna aprilie pensie anticipată parțială, cu o pensie medie de 2.302 de lei, iar 393.804 de persoane au primit pensie de invaliditate, în valoare medie de 958 de lei, potrivit telegrama.ro.

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!