Românii se pot pensiona la vârsta de 60 de ani cu o anumită condiție: Cum poți face asta fără a fi penalizat?

Autor: Cristina Mocanu

Cum poți ieși la pensie la 60 de ani?

Sursa: pexels.com

Românii care vor să iasă mai devreme de pe piața muncii fără să fie penalizați trebuie să îndeplinească o anumită condiție.

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2024. Românii care vor să iasă la pensie mai devreme, trebuie să știe că există anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinească. Află care sunt acestea:

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024

Noua lege a pensiilor, planificată să intre în vigoare la 1 septembrie 2024, reprezintă un moment de transformare semnificativă în sistemul de pensii din România.

Această lege, cunoscută sub denumirea de Legea 360/2023, aduce modificări esențiale, incluzând două majorări ale veniturilor, creșterea vârstei de pensionare și acordarea unor bonusuri substanțiale. Chiar și cu unele dispoziții care au intrat deja în vigoare începând cu 1 ianuarie, precum majorările veniturilor, această lege promite să redefinească modul în care românii se pregătesc pentru pensionare și cum își planifică viitorul financiar.

Potrivit playtech.ro, scopul principal al acestei legi este eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în încercarea de a restabili încrederea în acest sistem vital.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, toți pensionarii români au beneficiat deja, începând cu 1 ianuarie, de o creștere a pensiei în raport cu inflația. Totuși, guvernanții promit că, la 1 septembrie 2024, va avea loc o creștere și mai substanțială a veniturilor, după recalcularea tuturor pensiilor, oferind astfel o speranță de viitor financiar mai bun pentru toți cei implicați.

Citește și: Cum puteți obține reducerea vârstei de pensionare din cauza poluării! Lista actelor necesare

Care sunt românii care pot ieși la pensie la 60 de ani?

O schimbare majoră adusă de noua lege a pensiilor este posibilitatea pensionării anticipate fără penalizări pentru anumite categorii de persoane. Astfel, există două categorii de români care se pot bucura de această oportunitate:

  • - Persoanele care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă: Aceștia vor beneficia de adăugarea unui număr de luni la stagiul de cotizare, în funcție de condițiile specifice de muncă în care au activat. Această măsură vine în sprijinul celor care au desfășurat activități în medii de muncă dificile și riscante.
  • - Bărbații care îndeplinesc criterii specifice: Potrivit noilor reglementări, bărbații pot opta pentru pensionarea anticipată la vârsta de 60 de ani, cu condiția să aibă un stagiu de cotizare de minim 40 de ani. Această schimbare oferă posibilitatea unor români să se bucure de pensia anticipată cu cinci ani mai devreme, dacă îndeplinesc aceste criterii.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța noilor reglementări și a explicat că acestea permit românilor să-și planifice mai bine viitorul financiar. Principala condiție pentru a accesa pensia anticipată este acum un stagiu contributiv de minim 40 de ani. De asemenea, pentru femei, vârsta de pensionare se poate reduce în funcție de numărul de copii născuți.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit.

Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

În plus, noua lege definește mai clar locurile de muncă în condiții deosebite și speciale, oferind o mai mare transparență și claritate în ceea ce privește criteriile de pensionare anticipată.

Citește și: Cum se obțin indemnizațiile pentru văduve 2024: Cine poate beneficia de această indemnizație și de ce documente aveți nevoie

În ceea ce privește valoarea pensiilor, există deja beneficiari care încasează sume considerabile. În decembrie 2023, Casa Județeană de Pensii Sibiu a acordat cea mai mare pensie lunară în valoare de 38.401 lei, stabilind un nou record în privința beneficiarilor pensiilor sub jurisdicția sa. Aceste pensii remarcabile sunt acordate în principal foștilor magistrați, iar valoarea lor reflectă stagiul lung de cotizare și condițiile speciale în care aceștia au lucrat.

În concluzie, noua lege a pensiilor reprezintă un pas important către un sistem de pensii mai echitabil și mai sustenabil în România. Oferind oportunități de pensionare anticipată și clarificând criteriile de acordare a pensiilor, această lege vine în întâmpinarea nevoilor și așteptărilor românilor în ceea ce privește securitatea financiară în perioada de pensionare.

 


Episodul 24 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D joi, 4 iulie 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.