Românii se pot pensiona mai devreme! Prin ce metode pot ieși cetățenii mai rapid la pensie

Author: Diana Ghita
Actualizat: 24 aug 2023, 11:02

Românii vor putea cumpăra în continuare vechime în câmpul muncii

Sursa: Pexels.com; antena3.ro

Ministerul Muncii dezbate un proiect de ordonanță ce propune prelungirea mecanismului prin care se poate achiziționa vechime în muncă.

Prin actualul mecanism, românii pot plăti pentru a li se adăuga ani în plus la vechimea pentru pensie. Cetățenii ar mai putea beneficia de această facilitate încă un an, potrivit proiectului de ordonanță discutat de către Ministerul Muncii.

Citește și: Se prelungește termenul de cumpărare a anilor de pensie! Cât timp mai au românii la dispoziție

Se va prelungi termenul mecanismului prin care românii se pot pensiona mai devreme

Concret, stagiul de cotizare la pensia de stat va putea fi completat până la data de 31 decembrie 2024. Prin intermediul mecanismului, este asigurată acoperirea unor perioade de vechime cetățenilor care nu și-au adus contribuția la sistemul public de pensii, din varii motive.

În lipsa respectivei prelungiri a perioadei de cumpărare, mecanismul ar mai fi fost disponibil doar pe parcursul acestei luni. În consecință, termenul mecanismului actual urmează să fie prelungit de către Guvern. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.”, 

conform proiectului de ordonanță pus în dezbatere publică.

Citește și: Ministerul de Finanțe, explicații de ultimă oră despre angajările la stat

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru încheierea contractului de asigurare socială

Orice persoană poate încheia contractul de asigurare socială, indiferent de cetățenia pe care o are, însă, trebuie să îndeplinească anumite condiții:

 

  • să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  •  nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • să nu fi avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
  • contractul de asigurare socială se încheie doar pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

Citește și: Veste bună pentru milioane de pensionari! Aceștia vor încasa sute de lei de la stat, în luna septembrie