Românii se vor bucura de un salariu minim brut majorat. Anunțul făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 09 mar 2023, 00:50

Directiva europeana pentru majorarea salariului minim brut

Sursa: Facebook

Țara noastră susține Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Potrivit prevederilor acestei directive, salariul minim brut va fi majorat în România în următoarea perioadă.

România susține directiva europeană ce are ca scop reducerea inegalităților și a sărăciei în rândul persoanelor care lucrează. Potrivit prevederilor acestei directive, care este pe cale să fie aprobată după ce președinția Consiliului European și negociatori ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic, salariul minim brut va crește în țările din Uniunea Europeană.

Citeste si: Salariul minim brut va crește cu cel puțin 650 de lei în următoarea perioadă. Măsura face parte dintr-un proiect privind reducerea inegalităților și a sărăciei

România susține directiva europeană privind majorarea salariului minim

Președinția Consiliului European și Parlamentul European au ajuns la o înțelegere cu privire la directiva europeană referitoare la salariul minim în Uniunea Europeană, urmând acum ca aceasta să primească votul formal în ambele instituții.

Această directivă, care are ca scop reducerea inegalităților și a sărăciei în rândul persoanelor care lucrează, stabileşte un cadru pentru adecvarea salariilor minime statutare, promovând negocierile colective privind stabilirea salariilor şi sporind accesul efectiv al angajaţilor la protecţia salariului minim în UE.

Statele membre cu salarii minime statutare trebuie să implementeze un cadru de lucru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime conform unui set de criterii clare. Consiliul și Parlamentul European au căzut de acord ca actualizările la salariile minime statutare vor avea loc cel puțin o dată la doi ani (sau cel mult o dată la patru ani pentru acele state care folosesc un mecansim automat de indexare).

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că România susţine Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare.

"Salut acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene! România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare! Acordul a fost obţinut chiar de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie!", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook. 

Citeste si: Minivacanțele de care se vor bucura românii în vara anului 2022. Află care sunt zilele libere legale de care beneficiezi în perioada următoare

Cu cât va crește salariul minim în România 

Salariul minim brut din România ar putea fi majorat în următoarea perioadă cu cel puțin 650 de lei conform unei directive europene care are ca scop reducerea inegalităților și a sărăciei în rândul persoanelor care lucrează.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În România, calculul actual pornește de la un salariu mediu brut de 6.401 lei în luna martie a acestui an, conform Institutului Național de Statistică (INS) și un minim brut de 2.550 de lei

Conform criteriilor Directivei, salariul minim brut ar trebui să ajungă, în România, la cel puțin 3.200 de lei, scrie  euronews.ro.  

Citeste si: Românii care vor primi bani de la stat în perioada 2022-2023. Listele au fost deja publicate, iar sumele sunt uriașe

Președinția Consiliului European și Parlamentul European au ajuns la o înțelegere cu privire la directiva europeană referitoare la salariul minim în Uniunea Europeană, urmând acum ca aceasta să primească votul formal în ambele instituții. Apoi se poate vorbi de data la care salariul minim brut din România va fi majorat cu cel puțin 650 de lei. 

Salariul minim brut va fi diferit în funcție de țară 

Salariul minim brut va fi diferit pentru țările din Uniunea Europeană. Directiva europeană nu stabilește un nivel de salariu minim comun la nivelui Uniunii Europene. 

"Asigurarea faptului că angajaţii câştigă salarii adecvate este esenţială pentru îmbunătăţirea condiţiilor lor de viaţă şi de muncă şi pentru construirea unor economii şi societăţi echitabile şi rezistente. Cu toate acestea, unii lucrători sunt afectaţi de adecvarea scăzută şi/sau decalajele în acoperirea protecţiei salariului minim.

Noua Directivă îşi propune să abordeze acest lucru prin stabilirea unui cadru UE pentru a îmbunătăţi protecţia adecvată a salariului minim. Acest lucru se va face cu respectarea deplină a tradiţiilor şi competenţelor naţionale, precum şi a autonomiei partenerilor sociali. Nu impune statelor membre să introducă salarii minime legale şi nici nu stabileşte un nivel de salariu minim comun la nivelul UE", potrivit Executivului comunitar, scrie adevărul.ro

Cele 21 de state vizate (doar în 21 de tări din UE există salarii minime)  trebuie să evalueze, cu ajutorul unui coș de bunuri și servicii la prețuri reale, dacă salariul minim legal existent este suficient pentru un nivel de trai decent. Se va ține seama de condițiile socioeconomice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivității și de dezvoltarea pe termen lung, arată un comunicat al Parlamentului European, citat de  Agerpres.

Citeste si: Minivacanțele de care se vor bucura românii în vara anului 2022. Află care sunt zilele libere legale de care beneficiezi în perioada următoare

„Directiva Europeană protejează salariul minim. Statele UE vor trebui să pună în aplicare un cadru de guvernanță solid pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime, care include criterii clare pentru stabilirea acestora (inclusiv: puterea de cumpărare luând în considerare costul vieții, nivelul, distribuția și rata de creștere a salariilor, precum și productivitatea națională)”, a precizat europarlamentarul PSD Victor Negrescu.