Românii sunt din ce în ce mai aproape de visul american! Când ar putea fi eliminate vizele pentru Statele Unite

Autor: Diana Ghita

Românii ar putea circula liber în SUA

Sursa: Unsplash; Pexels

România se află într-un moment crucial în parcursul său către eliminarea vizelor pentru Statele Unite. Țara noastră este mai aproape ca niciodată de aderarea la programul Visa Waiver.

Potrivit unor surse Observator, din cadrul Ministerului de Externe, România ar putea atinge în acest an pragul de sub 3% al ratei de refuz, ceea ce ar îndeplini criteriul esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver. Deși această realizare ar fi un pas important, trebuie menționat că vor mai fi necesare unele etape administrative și diplomatice înainte ca eliminarea vizelor să devină efectivă. Un termen realist pentru ca românii să poată călători fără vize în SUA ar putea fi mijlocul anului viitor.

Autoritățile sunt optimiste în ceea ce privește eliminarea vizelor de la mijlocul anului viitor

Programul Visa Waiver ar permite cetățenilor români să călătorească liber în SUA, fără a fi necesară obținerea unei vize în prealabil. În următoarele săptămâni, țara noastră are ocazia să îndeplinească ultimul criteriu major care stă în calea acestui deziderat: scăderea ratei de refuz a cererilor de viză sub pragul de 3%.

„Sigur, cifrele nu le vom afla imediat, ci după câteva luni, probabil la începutul lui ianuarie şi undeva în a doua jumătate a anului viitor(...) România intră oficial în acest program. Românii pot călători fără vize!”,  a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, pentru sursa citată.

În ultimii ani, autoritățile române au făcut progrese notabile în direcția atingerii acestui obiectiv. În 2021, rata de refuz a vizelor pentru Statele Unite era destul de ridicată, întrucât ajungea la 17,03%.

Cu toate acestea, un an mai târziu, s-a observat o îmbunătățire semnificativă, deoarece rata a ajuns la 12,61%. În 2023, cifrele au continuat să evolueze pozitiv, întrucât s-a ajuns la 8,79%, ceea ce a oferit un impuls suplimentar autorităților în demersurile lor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Citește și: Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern

„Îi încurajăm pe românii care au o viză expirată, sau chiar una validă, să-şi reînnoiască visa pentru SUA acum. Pentru că asta va face diferenţa în îndeplinirea criteriului pentru programul Visa Weaver. Îi încurajăm pe oameni să-şi reînnoiască viza vizitând site-ul ustraveldocs.com/ro"

, a expliact viceconslul SUA în România, Leah Schulz, potrivit Observator.

Care va fi procedura pentru plecările în SUA, după eliminarea vizelor

Pentru cetățenii români, eliminarea vizelor ar reprezenta nu doar o simplificare a procesului de călătorie, ci și o ușurare financiară. În prezent, obținerea unei vize pentru Statele Unite costă aproximativ 850 de lei. Procesul de solicitare a vizei este unul complex, deoarece implică prezentarea mai multor documente justificative și o perioadă de așteptare care poate dura până la 29 de zile calendaristice.

Prin programul Visa Waiver, românii ar putea călători în scop turistic sau de afaceri în SUA pentru o perioadă de până la 90 de zile, fără a fi nevoie de viza tradițională.

Citește și: De ce economia SUA a luat-o înaintea altor națiuni bogate

„Ridicarea vizei nu înseamnă că ne suim în avion şi plecăm imediat. Ridicarea vizei înseamnă că aplicam pentru un accept electronic de călătorie în State, care poate să dureze până la 72 de ore obţinerea lui. Acest accept este mai facil, mai ieftin, față de costul unei vize obişnuite”, a spus Lucian Botea, prorector Univ Româno-Americană, conform sursei citate. 

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.