Românii vor beneficia de ajutoarele pentru lemne și în această iarnă! Când vor intra banii pe carduri

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 02 aug 2024, 09:12

Cardurile pentru energie sunt valabile și în această iarnă

Sursa: Pexels.com; PixaBay

Din primăvara anului 2024 și până în iarna anului 2025, Guvernul României a decis să mențină ajutoarele pentru încălzire, inclusiv pentru cei care folosesc lemn de foc.

Conform romaniatv.net, continuarea oferirii ajutoarelor de încălzire a fost anunțată de Ministerul Muncii, în contextul schimbărilor legislative recente, și are scopul de a proteja drepturile deja stabilite și/sau plătite.

Când vor intra banii pe cardurile pentru energie

Voucherele pentru lemne și alte forme de ajutor pentru încălzire vor fi alimentate din nou în iarna aceasta. Cardurile de energie vor fi distribuite prin Poșta Română și vor ajunge direct la domiciliul beneficiarilor.

În acest an, data limită pentru distribuirea cardurilor de energie a fost stabilită pentru 15 aprilie. Măsura vine în sprijinul populației afectate de creșterea punctului de pensie cu 13,8% de la începutul anului și include, de asemenea, scutirea de la plata debitelor deja stabilite.

Ajutorul pentru încălzire va continua să fie acordat în aceleași condiții ca și până acum. Noile criterii de acordare se aplică doar cererilor depuse după 1 ianuarie 2025, conform Legii privind Venitul Minim de Incluziune (VMI).

Beneficiarii trebuie să furnizeze informații corecte despre componența familiei, veniturile membrilor și bunurile deținute. Ajutorul se acordă pe baza unei dispoziții emise de primar și este destinat familiilor sau persoanelor singure cu venituri medii nete lunare de până la 1.386 de lei pe persoană, în cazul familiilor, și până la 2.053 de lei în cazul persoanelor singure.

Citește și: Facturile la energie se măresc de la 1 octombrie! Taxa suplimentară pe care românii vor trebui să o achite

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Pentru a beneficia de ajutorul pentru încălzire, venitul mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură trebuie să fie:
- Mai mic de 200 lei: 100%
- Între 200,1 și 320 lei: 90%
- Între 320,1 și 440 lei: 80%
- Între 440,1 și 560 lei: 70%
- Între 560,1 și 680,1 lei: 60%
- Între 680,1 lei și 920 lei: 50%
- Între 920,1 și 1.040

lei: 40%
- Între 1040,1 și 1.160 lei: 30%
- Între 1160,1 și 1.280 lei: 20%
- Între 1280,1 și 1.386 lei (pe membru de familie): 10%
- Între 1280,1 și 2.053 lei (pentru persoană singură): 10%

Ce a declarat ministrul Energiei despre ajutoarele de încălzire

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, recent, într-o emisiune la Digi24 că familiile cu venituri mici vor continua să primească subvenții pentru plata facturilor la energie și după 1 aprilie 2025, data expirării plafonării prețurilor.

În colaborare cu Ministerul Muncii, se va stabili cine sunt consumatorii care au nevoie de acest sprijin pentru a se descurca în continuare.

Citește și: Când urmează să primească românii banii pe cardurile de energie: Persoanele cu venituri reduse pot beneficia de un sprijin financiar destinate montării repartitoarelor pentru încălzirea locuințelor

„Cu siguranță, asta trebuie s-o facem și o fac și alte țări din Uniunea Europeană.

Urmează să stabilim cu Ministerul Muncii și să identificăm exact genul de consumator care nu se descurcă fără acest sprijin. Dacă în prezent ai un apartament gol lângă Parcul Herăstrău sau în zona Primăverii și nu ai consum, primești același sprijin de la statul român ca și când ai fi familie cu doi copii, cu venit minim, și faci economie la lumină și ai un consum sub 100 kWh/lună”,  a declarat Sebastian Burduja.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.