Românii vor beneficia de bani în plus pe voucherele de vacanță! Proiectul ce prevede acest lucru este, încă, în dezbatere

Autor: Diana Ghita

La ce valoare vor ajunge voucherele de vacanță

Sursa: pexels.com

Anumite categorii de bugetari vor primi vouchere de vacanță cu o valoare mai mare. Proiectul prevede majorarea sumelor de pe vouchere începând cu anul viitor.

Creșterea valorii voucherelor este prevăzută în proiectul de lege referitor la măsurile fiscale.

Citește și: Guvernul a anunțat noile măsuri fiscale pentru 2024: voucherele de vacanță acordate în funcție de nivelul salariului, limitarea sporurilor și facilitățile pentru angajații din IT şi construcții, eliminate

La ce valoare vor ajunge voucherele de vacanță

Conform respectivului proiect, pus în consultare publică, începând cu anul viitor, tichetele de vacanță vor cunoaște o majorare de la suma din prezent, de 1.450

de lei, la 1.600 de lei/angajat. 

Însă, numai bugetarii cu venituri mai mici de 14.000 lei brut (8.000 de lei net) vor putea beneficia de respectivele vouchere. 

„Instituțiile publice(...) acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii nete lunare de încadrare sunt de pană la 8.000

lei”
, potrivit proiectului de lege ce privește măsurile fiscale, publicat marți, 19 septembrie, de către Ministerul Finanțelor.

Această măsură a fost anunțată, în urmă cu ceva timp, de către Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. Însă, acesta a transmis că tichetele de vacanță vor fi tăiate pentru angajații statului care încasează salarii de peste 10.000 de lei brut.

Citește și: Valoarea tichetelor de masă urmează să crească. Care sunt persoanele care nu vor mai beneficia de aceste creșteri

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Alte aspecte importante legate de voucherele de vacanță și de alte tichete

Cu toate acestea, salariații vor trebui să achite contribuții de Asigurări Sociale la tichetele de vacanță. Așadar, banii adăugați la valoarea voucherelor se vor întoarce în buzunarul statului.

De asemenea, potrivit regulamentului aprobat prin ordin de ministru, în baza căruia sunt oferite tichetele pentru perioada 2023-2026, suma voucherelor va varia în funcție de perioada lucrată de către fiecare angajat în parte:

„Beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”.

De asemenea, bugetarii cu salarii ce depășesc 14.000 de lei brut, pe lângă faptul că nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță, aceștia nu vor mai primi nici tichete de masă sau indemnizații de hrană.

„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, după cum se arată în proiectul de lege.

Citește și: Noi majorări salariale în România! Cu cât va crește salariul minim brut de la 1 octombrie 2023