Românii vor beneficia de mai multe servicii medicale începând cu 1 aprilie! Iată noile modificări legislative

Autor: Lavinia Medrea

Românii vor beneficia de mai multe servicii medicale începând cu 1 aprilie! Iată noile modificări legislative

Sursa: PixaBay

Începând cu 1 aprilie, românii vor avea parte de mai multe servicii medicale datorită unor schimbări legislative introduse de Executivul de la București în contractul-cadru prin care se oferă populației asistență medicală, medicamente și dispozitive medicale.

Începând cu 1 aprilie, românii vor avea parte de mai multe servicii medicale oferite de medicii de familie. Va fi posibilă primirea mai multor tipuri de diagnostice și de tratamente, care vor fi oferite atât în unitățile medicale, cât și la propriul lor domiciliu, potrivit noii legislații.

De ce servicii medicale vor beneficia românii de la 1 aprilie 2022

Medicul de familie va putea face și la domiciliu sau în afara programului de lucru orice tratament care se injectează sau necesită perfuzie, după efectuarea unui consult asupra pacienților din lista proprie.

În plus, pachetul de servicii medicale de bază acordat în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice conține și consultațiile și serviciile oferite de medicii de specialitate cu specialitatea clinică medicină fizică și de reabilitare în cabinetul medical, potrivit playtech.ro.

Citeste si: Intră în vigoare de la 1 aprilie! Guvernul a aprobat extinderea serviciilor medicale. Care sunt beneficiile pentru români

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, s-a introdus și programul de activitate zilnic al bazelor de tratament, în așa fel încât să se asigure accesul asiguraților pe o durată de minimum 35 de ore pe săptămână și minimum 5 zile pe săptămână, repartizarea acestuia pe zile fiind decisă de casele de asigurări de sănătate prin negociere. Pentru asigurarea individualizării serviciilor acordate în funcție de nevoile fiecărui pacient, serviciile medicale de medicină fizică și de reabilitare în bazele de tratament se oferă exlusiv pe baza planurilor eliberate de medicii de medicină fizică și de reabilitare aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate,

mai transmite playtech.ro.

„Actul normativ va asigura armonizarea, în mod nediscriminatoriu, a modalităţilor de plată pentru toate specialităţile clinice pentru care se decontează servicii realizate de medicii cu specialităţi clinice, deci şi a medicilor de familie, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate”.

Citeste si: Veste bună pentru pensionarii cu venituri mici. Vor beneficia de bilete de tratament balnear

„Aceste reglementări permit utilizarea în totalitate, pe parcursul unui an, a fondurilor alocate asistenţei medicale primare prin legile bugetare anuale, cu destinaţia pentru care au fost alocate pentru serviciile efectiv realizate de către medicii de familie.

De asemenea, se va asigura optimizarea accesului asiguraţilor la serviciile medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate şi utilizarea eficientă a fondului alocat cu această destinaţie, sumele neconsumate până în luna decembrie a anului curent urmând a fi utilizate pentru plata serviciilor medicale realizate de medicii de specialitate din ambulatoriu care depăşesc limitele stabilite conform programului de lucru,

în mod proporţional cu numărul de puncte realizat de fiecare medic, până la consumarea acestor sume”, a declarat conf. dr. Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS, potrivit playtech.ro.