Românii vor plăti mai mult la Pilonul II de pensii, în 2025. Cum putem afla suma acumulată în Pilonul II

Autor: Bianca Vidoi

Românii vor plăti mai mult la Pilonul II de pensii, în 2025

Sursa: freepik

Peste 8 milioane de români au fost înscriși pe parcursul anului 2024 la Pilonul II de pensii, iar suma administrată a fost de peste 150 de miliarde de lei.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat în România a dezvăluit că pe parcursul anului 2024 au administrat fonduri de peste 150 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 19% față de anul 2023. Peste 8 milioane de români au fost înscriși la Pilonul II de pensii, asigurându-și astfel viitorul financiar pentru perioada în care vor ieși la pensie.

Românii vor plăti mai mult la Pilonul II de pensii

Fondurile strânse în Pilonul II de pensii au crescut semnificativ pe parcursul anului 2024. Peste 150 de miliarde de lei au fost administrate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat în România, o sumă mai mare cu 19% față de anul 2023. Dintre cele 150 de miliarde de lei, 44 de miliarde provin din câștigurile obținute de pe urma investițiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii private.

În 2024, românii au plătit o cotă de contribuție de 4,75% din venitul brut, însă autoritățile române intenționează ca această cotă să crească la 6%.

Contribuția la Pilonul II de pensii ar trebui să crească gradual până în anul 2030, ajungând atunci la valoarea de 6% din venitul brut. Această creștere a fost prezentată în planul fiscal asumat față de Comisia Europeană.

Citește și: Fonduril de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 100,17 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie 2023

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Creșterea graduală a cotei de contribuție pentru Pilonul II de pensii este necesară pentru a asigura stabilitatea sistemului de pensii pe termen lung. De astfel, o sumă mai mare de bani investită în Pilonul II de pensii reprezintă o pensie mai consistentă în viitor, potrivit capital.ro.

Este așteptată o creștere a fondurilor strânse în Pilonul II de pensii și în anul 2025, atunci când aproximativ 900.000

de angajați din România, din IT, agricultură sau construcție, vor contribui la pensiile private. „Nu în ultimul rand, e vorba și de cei aproape un milion de salariați din construcții, agricultura, industria alimentara si IT, care au fost exceptați în ultimii ani și vor reveni cu contribuții active în Pilonul 2 începând cu luna ianuarie 2025”, au explicat reprezentanții APAPR, potrivit hotnews.ro.

Cum putem afla suma strânsă în Pilonul II

Românii care contribuie la Pilonul II de pensii sunt împărțiți între cei șapte administratori de fonduri de pensii private obligatorii: Aegon Pensii, Allianz Țiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD Pensii, Generali Pensii, Metropolitan Life Pensii și NN Pensii. Pentru a afla administratorul care vă gestionează pensia privată puteți accesa data.asfromania.ro, unde veți completa cu numele și CNP-ul.

Fiecare administrator dintre cei șapte care administrează fondurile de pensii private are o platformă proprie la care românii să se conecteze, astfel încât să verifice online contul de pensie privată.

În conturile românilor vor fi prezentate valorile acumulate în Pilonul II de pensii, dar și istoricul contribuțiilor virate.

Ce șapte administratori de fonduri de pensii private obligatorii trebuie să trimită anual o scrisoare de informare cu detalii despre situația banilor acumulați. Această scrisoare va specifica veniturile până la data de 31 decembrie a anului care a trecut, dar și situația financiară a administratorului, potrivit apapr.ro.