Românii vor plăti o nouă taxă la energie de la 1 octombrie. Care este valoarea acesteia

Autor: Laura Macovei

Românii vor avea de achitat o nouă taxă pe facturile de energie electrică, denumită „contribuție CfD”

Sursa: PixaBay

Începând cu 1 octombrie 2024, românii vor avea de achitat o nouă taxă pe facturile de energie electrică, denumită „contribuție CfD”. Aceasta are rolul de a sprijini tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, contribuind la tranziția către surse de energie mai curate.

Noua contribuție va fi percepută de către furnizorii de energie electrică tuturor consumatorilor, atât casnici, cât și noncasnici. Valoarea acesteia a fost stabilită la 0,000128 lei/kWh, la care se adaugă TVA.

Citește și: Când vor beneficia românii de o nouă tranșă de vouchere pentru alimente. Guvernanții au anunțat schimbări în acordarea lor

Contribuția CfD nu va fi suportată de consumatori, ci de furnizorii de energie electrică

Pentru o gospodărie cu un consum lunar de aproximativ 300 kWh, costul suplimentar va fi în jur de 4,5 bani pe lună, o sumă mică, dar care va apărea constant pe factură.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a subliniat că implementarea schemei de sprijin va avea ca rezultat creșterea capacității de producție de energie regenerabilă a României cu câteva mii de MW ,”

ceea ce va contribui la presiunea pe prețuri și va conduce la scăderea costurilor pentru energia angro.

Cu toate acestea, pe perioada plafonării prețurilor la energie, valabilă până la 1 aprilie 2025, contribuția CfD nu va fi suportată de consumatori, ci de furnizorii de energie electrică. Această decizie a generat însă nemulțumiri în rândul furnizorilor, care au solicitat ajustări legislative pentru a permite includerea taxei în prețul final al energiei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul suprem. Mulți prieteni la început s-au bucurat, pe urmă n-au înțeles.”

De asemenea, marii consumatori de energie au cerut o abordare echitabilă care să țină cont de impactul economic asupra activității lor.

Citește și: Veste proastă pentru români: Crește prețul gazelor și al curentului electric! Ce se va întâmpla după încetarea măsurilor de subvenționare a preţurilor plătite pentru energia electrică 

Primele facturi care vor include această taxă vor fi emise începând cu luna noiembrie 2024. Această nouă contribuție marchează un pas în sprijinul dezvoltării tehnologiilor verzi, dar ridică și provocări în ceea ce privește impactul asupra prețului final al energiei în România.

Marii consumatori industriali de energie și-au manifestat deja nemulțumirea față de noua taxă CfD și au precizat că  în cazul clienților energointensivi, contribuția determină un impact negativ în cashflow-ul acestora, cu consecințe nefaste și asupra mediului de afaceri.