Noua contribuție va fi percepută de către furnizorii de energie electrică tuturor consumatorilor, atât casnici, cât și noncasnici. Valoarea acesteia a fost stabilită la 0,000128 lei/kWh, la care se adaugă TVA.
Contribuția CfD nu va fi suportată de consumatori, ci de furnizorii de energie electrică
Pentru o gospodărie cu un consum lunar de aproximativ 300 kWh, costul suplimentar va fi în jur de 4,5 bani pe lună, o sumă mică, dar care va apărea constant pe factură.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a subliniat că „ implementarea schemei de sprijin va avea ca rezultat creșterea capacității de producție de energie regenerabilă a României cu câteva mii de MW ,”
Cu toate acestea, pe perioada plafonării prețurilor la energie, valabilă până la 1 aprilie 2025, contribuția CfD nu va fi suportată de consumatori, ci de furnizorii de energie electrică. Această decizie a generat însă nemulțumiri în rândul furnizorilor, care au solicitat ajustări legislative pentru a permite includerea taxei în prețul final al energiei.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
De asemenea, marii consumatori de energie au cerut o abordare echitabilă care să țină cont de impactul economic asupra activității lor.
Primele facturi care vor include această taxă vor fi emise începând cu luna noiembrie 2024. Această nouă contribuție marchează un pas în sprijinul dezvoltării tehnologiilor verzi, dar ridică și provocări în ceea ce privește impactul asupra prețului final al energiei în România.
Marii consumatori industriali de energie și-au manifestat deja nemulțumirea față de noua taxă CfD și au precizat că „ în cazul clienților energointensivi, contribuția determină un impact negativ în cashflow-ul acestora, cu consecințe nefaste și asupra mediului de afaceri. ”