Coaliția de Guvernare este pe ultima sută de metri în ceea ce privește măsurile fiscale care vor fi aplicate. Astăzi, 30 iunie, este ultima zi în care Guvernul poate decide ce se va întâmpla, mai exact, în acest sens.
Vizate sunt alcoolul, sucurile care conțin zahăr, jocurile de noroc. Alături de acestea, ieșirile la restaurant sunt principalele lucruri vizate.
Într-o ședință a cărei durată a fost de aproximativ trei ore, liderii partidelor de Coaliție, împreună cu mai mulți miniștri și cu mai mulți reprezentanți ai mai multor ministere s-au reunit la Guvern
TVA-ul va fi mai mare pentru mai multe produse și servicii
Acciza pentru tutunul încălzit va crește cu peste 150 de lei pe kilogram, ceea ce va face ca un pachet de țigări să fie mai scump cu 60 de bani. Începând cu data de 1 ianuarie, acciza la alcool se va majora cu 20%.
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividente va ajunge la 8%, în prezent fiind de 5%. De asemenea, tot de la începutul anului viitor, urmează să fie eliminate scutirile pentru companiile de stat.
În ceea ce privește serviciile de catering, TVA-ul acestora va ajunge la 9% de la 5%. De asemenea, TVA-ul pentru băuturile cu zahăr va ajunge la 19% de la 9%. Persoanele care vor câștiga la jocurile de noroc vor trebui să plătească un impozit de 40%, conform euronews.ro.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Profesorii care fac mediații și manichiuristele care prestează munca acasă trebuie să plătească taxe
Lucian Heiuș, șeful ANAF, susține că atât profesorii care dau meditații, cât și manichiuristele care prestează munca de acasă trebuie să plătească taxe la stat, deoarece nu sunt scutiți.
„Orice sumă de bani care se mişcă deja printr-un cont lasă urme şi este o poveste faptul că dacă ai încasat bani printr-o platformă (de genul Revolut) nu poate afla ANAF”, a spus acesta, conform adevarul.ro.
Începând cu data de 1 iulie, ANAF va da drumul controalelor în masă, pentru a verifica veniturile românilor.
„Ştiţi că declaraţia unică care se depune în 25 mai se referă la anul trecut. Aici a fost vorba, de fapt, de un proiect pilot. În cazul acestor saloare de înfrumuseţare a fost pe Bucureşti şi pe Ilfov. Li s-a trimis o informare.(...) Noi am trimis la nişte segmente de meserii la care aveam informaţii din cadrul industriilor: Nu lucrăm corect, ne plătim chiria, avem oameni angajaţi dar în acelaşi timp, eu sunt la parterul blocului, iar la etajul 3 mai sunt încă două care lucrează fără acte.
Noi atunci am încercat să vedem care ar fi elementele ţintă şi să trimitem şi să le spunem că nu-i corect cum desfășori şi că ar trebui să se autorizeze, să îndeplinească condiţiile ca să respecte legea”, a spus șeful ANAF.