Românii vor primi bani pentru a cumpăra lemne. Guvernul va acorda vouchere în acest sens

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 26 mai 2023, 02:25

Românii vor primi bani pentru a cumpăra lemne

Sursa: Istock

Românii vor primi bani pentru a cumpăra lemne. Guvernul ar putea să suporte parțial cheltuielile necesare și totul se va face prin intermediul unor vouchere ce vor fi acordate administrațiilor locale.

Românii vor primi bani pentru a cumpăra lemne de foc. Decizia vine după ce din ce în ce mai mulți români își cumpără lemne, de teamă că nu vor avea cu se să se încălzească la iarnă.

Românii vor primi bani pentru a cumpăra lemne

Guvernul României a decis să acorde o subvenție de 150 de lei pe metru cub de lemne pentru foc. Fiecare gospodărie va avea o limită de cinci metri cubi, susține Tanczos Barna pentru Europa Liberă.

Aproximativ 50% dintre români încă au în case sobe, iar numărul gospodăriilor care se vor încălzi la iarnă cu ajutorul sobelor va crește, deoarece prețul gazelor este din ce în ce mai mare, deși există, în acele case, centrale proprii.

Cu toate acestea, decizia finală în ceea ce privește ajutorul pentru încălzirea pe lemne nu a fost încă pronunțată, dar cert este că ajutorul va veni „într-o formă sau alta”.

Citeste si: Virgil Popescu, ministrul Energiei, anunț de ultimă oră despre facturile compensate și plafonate! Ce se va întâmpla cu facturile românilor din această iarnă

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

„Ministerul Mediului caută o soluție tehnică cât mai simplă ”, susține un lider din conducerea Coaliției.

„În scurt timp, totul va fi aprobat în Guvern.  Nu putem lăsa jumătate din populația României fără un ajutor. Trebuie să găsim însă formula corectă, pentru că sunt zone care depind de lemnul de foc mai mult decât altele. De asemenea, sunt zone de munte unde se consumă mai mult lemn de foc. Sunt județe precum Caraș sau Mehedinți care nu sunt racordate aproape deloc la gaze.

Lemne de foc se folosesc și în zona munților Apuseni, Moldova sau în sudul Carpaților”, au spus sursele din Coaliție.

Compensarea prețului se va face pe baza unei facturi care să dovedească achiziția lemnelor de foc

„Creșterea, conform propunerii pe care o vom înainta, ar trebui compensată cu o sumă de 150 de lei pe metrul cub pentru lemn de foc pentru persoanele care cumpără cu factură lemnul de foc și aceste persoane trebuie să facă dovada că au achiziționat lemn de foc.

Vom propune ca limita pentru cantitate să fie de 5 metri cubi.

Citeste si: INS anunță scumpiri uriașe la gaze și combustibili. Iată ce ajutoare pot primi de la Stat consumatorii vulnerabili, care nu-și pot acoperi lunar necesarul minim de energie!

Lista familiilor beneficiare ar trebui întocmită de primărie, lucrăm la un sistem informatic împreună cu STS prin care să implementăm această schemă de sprijin pentru a elimina plățile duble și acorda subvenție doar acelor familii care într-adevăr se încălzesc lemn în gospodărie.

Nu am stabilitatea modul exact, dacă va fi un card de la Ministerul Muncii sau un voucher sau o plată direct în cont”, a mai spus Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru Europa Liberă.