Românii vor primi un ajutor pentru anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 05 feb 2024, 09:15

Românii vor primi un ajutor de 126.500 de lei pentru anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor

Sursa: Pexels.com

Voucherele pentru anveloparea și eficientizarea energetică a caselor vor fi în valoare de 126.500 de lei, iar acestea sunt persoanele ce le vor primi.

Adrian Câciu este ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, iar acesta a oferit mai mult amănunte cu privire la ajutorul din partea statului pe care românii îl vor primi pentru anveloparea și eficientizarea energetică a caselor. Voucherele primite de români vor fi împărțite în două categorii, pentru suma de 50.000 de lei pentru panouri și baterii de stocare a energiei și valoarea de 76.500 lei pentru anveloparea gospodăriilor.

Românii vor primi un ajutor de 126.500 de lei pentru anveloparea și eficientizarea energetică a caselor

Românii vor primi un ajutor ce poate ajunge la suma de 126.500 de lei, cu ajutorul programului „Casa eficientă energetic”, ce are ca și scop creșterea cu minim 30% a eficienței energetice, primele locuințe ce sunt vizate fiind cele ale persoanelor vulnerabile, acesta reprezentând un stimulent pentru a îi motiva pe români să renoveze clădirile rezidențiale unifamiliale aflate în proprietate proprie.

Ministrul Adrian Câciu a adus mai multe clarificări cu privire la aceste program, pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii, menționând astfel că persoanele vulnerabile energetic vor avea prioritate în cadrul programului. Pentru a ajuta persoanele vulnerabile, valoarea unui voucher o să ajungă la 25.000 de lei, echivalentul a 5 kilowați, în funcție de gospodărie, voucher căruia i se adaugă încă un voucher de 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii, potrivit romaniatv.net.

Citește și: Ministerul Energiei datorie de 2 miliarde de lei către furnizori: Cât timp se va mai aplica schema de plafonare la energie și cum vor fi afectați românii

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Alături de acest ajutor pentru persoanele vulnerabile, Adrian Câciu a adăugat și programul „Casa eficientă energetic”, prin intermediul căruia românii pot să primească un voucher de 76.500 lei, pentru anveloparea gospodăriilor, astfel încât calitatea energetică a acestora să fie superioară. Această investiție o să fie folosită pentru a moderniza energetic gospodăriile românilor aflați în sărăcie energetică, iar aceste măsuri vizează doar:

  • izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;
  • lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
  • izolarea termică a acoperișului/planșeului,
  • montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili)

Cine poate beneficia de voucherele pentru anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor

Cu privire la modul în care o să fie oferite voucherele pentru anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a menționat că acestea nu vor fi oferite în funcție de ordinea cererilor transmise, iar persoanele ce au prioritate în cadrul acestui proiect sunt persoanele vulnerabil energetic, fiind un criteriu pe care românii trebuie să îl îndeplinească.

Persoanele ce își doresc să primească suma de 126.500 de lei pentru anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor trebuie să facă parte din zona de sărăcie energetică, urmând ca doritorii să continue procesul prin depunerea uneai cereri la primărie sau la consiliul județean. Se dorește ca acest program să ajute energetic 60.000 de case.

În trimestrul al patrulea al acestui an este termenul limită până la care perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte să fie finalizate, urmând ca derularea apelurilor de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor să fie terminată în trimestrul 3 al anului viitor. Investiția finală urmează să fie realizată până la finalul anului 2026.