Românii vor putea ieși la pensie cu 10 ani mai devreme! Câți bani vor primi aceștia

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 23 iul 2024, 23:37

De la ce vârstă vor putea românii să iasă la pensie

Sursa: pexels.com

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024, aduce schimbări semnificative în ceea ce privește condițiile de pensionare anticipată.

Simona Bucura-Oprescu a explicat clar cine sunt românii care vor putea ieși mai devreme la pensie, conform noii legislații. Una dintre schimbările majore este eliminarea pensiei anticipate fără penalizare. În prezent, aceasta putea fi obținută cu maximum 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, cu condiția realizării unui stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Citește și: Data la care urmează să fie virate pensiile pe card în august 2024: Începând cu luna septembrie, românii urmează să primească pensiile majorate

Cum pot românii să iasă la pensie cu 10 ani mai devreme

Conform newsweek.ro,  pensia anticipată cu penalizări rămâne în vigoare, putând fi obținută tot cu maximum 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare, dar este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare. Pentru aceasta, cuantumul pensiei este diminuat în funcție de numărul de ani de anticipare.

Odată cu implementarea noii legi, regulile pensionării anticipate vor suferi modificări importante.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Adriana Simionescu a explicat ce se întâmplă, de fapt, între ea și soțul ei! Tânăra a făcut declarații, după ce s-a spus că ei s-ar fi despărțit. „Toată lumea se ceartă”

„Noua lege a pensiilor reprezintă o reușită a Guvernului.

Inclusiv în ceea ce privește condițiile speciale şi deosebite de muncă, fiindcă România prin PNRR s-a angajat că va renunța la posibilitățile de pensionare anticipată, că nu vom mai încuraja pensionarea anticipată, care ducea la o medie foarte scăzută a vârstei de pensionare în sistemul public de pensii în România.

Şi în noua lege menținem condițiile speciale şi deosebite de muncă până în 2035, dând posibilitatea angajatorilor să normalizeze aceste condiții, adică prin retehnologizare locul de muncă respectiv condițiile de muncă de la acel loc de muncă să nu mai reprezinte pericol pentru sănătatea

şi securitatea angajatului şi angajatorii au la dispoziție 12 ani, până în 2035, astfel încât să aibă timpul necesar pentru normalizare”, a declarat Simona Bucura-Oprescu la România TV.

Cuantumul pensiei anticipate cu penalizări va fi redus proporțional cu numărul de ani de anticipare față de vârsta standard de pensionare. De exemplu, pentru fiecare an de anticipare, pensia va fi diminuată cu un anumit procent, care urmează să fie stabilit prin normele de aplicare ale noii legi.

În concluzie, deși noua lege a pensiilor va oferi posibilitatea unor contribuabili să iasă la pensie cu 10 ani mai devreme, aceasta va veni cu penalizări financiare. Astfel, românii care optează pentru pensionarea anticipată vor trebui să cântărească bine decizia, luând în considerare impactul asupra veniturilor lor viitoare.

 


Roberta regretă despărțirea de Sebastian, însă nu vrea să audă de o posibilă împăcare! Iată cum a reacționat fostul ei partener!