Românii vor putea obține online certificatul de naștere, căsătorie sau divorț! Primul cloud guvernamental din România este implementat de Vodafone

Autor: Bianca Vidoi

Vești bune pentru români! De anul viitor dintr-un singur click, exclusiv online, vor putea să primească gratuit, direct pe email, o copie a certificatului de naștere, a celui de căsătorie sau divorț.

Primul cloud guvernamental o să vină în ajutorul românilor începând cu vara anului 2025. Cu un sigur click vor putea să obțină documentele de care au nevoie, gratuit, pe adresa de email, fie că este vorba despre o copie a certificatului de naștere, a celui de căsătorie sau divorț. Acest cloud guvernamental poate fi folosit și pentru completarea formularelor pentru obținerea permisului de conducere sau de aplicare la locuri de muncă în autoritățile locale.

Cozile la de instituțiile publice rămân o amintire

Instituțiile publice din România sunt cunoscute pentru cozile interminabile la care oamenii trebuie să stea, însă pentru a facilita viețile oamenilor, dar și a angajaților, s-a dezvoltat un nou cloud guvernamental. Acest cloud guvernamental le asigură românilor accesul direct la toate serviciile publice, prin intermediul unei singure platforme, fără să fie nevoie ca aceștia să se deplaseze la instituțiile publice. Fie că este vorba despre obținerea unui certificat de naștere, căsătorie, divorț sau al unui permis de conducere, deplasarea la instituțiile publice nu o să mai fie necesară din vara anului viitor, fiind nevoie doar de un telefon, laptop sau tabletă.

La baza acestui cloud guvernamental stă o tehnologie de ultimă oră ce promite protejarea datelor sensibile în cazul unui atac cibernetic. Acest cloud guvernamental a fost prezentat miercuri, 11 septembrie 2024, în cadrul unei ședințe organizate la Palatul Victoria, acolo unde au participat Marcel Ciolacu, Bogdan Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România.

„Vom putea interacționa digital cu instituțiile publice, fiecare român putând solicita și primi documentele necesare de oriunde, oricând și în deplină siguranță”, a declarat în cadrul ședinței Marcel Ciolacu, Prim-Ministru al României. Pentru implementarea acestui cloud guvernamental se vor investi 418,74 milioane lei, echivalentul a peste 84 milioane euro.

Vodafone a câștigat licitația pentru primul cloud guvernamental

Inițiativa dezvoltată de Guvernul României și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin Autoritatea Română pentru Digitalizare și finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență aduce România cu un pas mai aproape de infrastructura digitală modernă din sectorul public, iar Vodafone o să facă parte din această evoluție.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

„În primul rând, facem o economie uriașă de resurse financiare atunci când vorbim despre acest cadru unitar în care nu vom mai avea nevoie ca fiecare instituție publică să dezvolte programe unitare care de cele mai multe ori sunt similare, care să fie plătite de mai multe ori. În urma derulării procedurii de achiziție publică, ea a fost câștigată de către compania Vodafone, folosește tehnologie de ultimă generație Microsoft.” , a explicat Bogdan Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România, i-a asigurat pe cei prezenți la ședință că vor folosi tehnologii de ultimă oră pentru a furniza infrastructura guvernamentală, care să aibă un grad ridicat de securitate cibernetică și eficiență energetică. „Pentru a furniza infrastructura pentru cloud-ul guvernamental dedicat, vom folosi tehnologii de ultimă oră, cu un grad ridicat de securitate cibernetică și eficiență energetică. Noi, la Vodafone, suntem onorați să fim partenerul strategic pentru implementarea primului cloud guvernamental dedicat în România, un proiect care va stabili noi repere în infrastructura digitală a sistemului public.”, a declarat Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România.

Urmăriți totul în materialul video de mai jos:

 


Culiță Sterp a avut parte de o întâmplare neobișnuită în timpul unei călătorii în Austria. Iată cum a ajuns artistul să plătească 320 de euro pentru o simplă apă.