Cu o aromă imbatabilă, o aromă care încântă chiar și pe cei mai greu de convins, romul este cel mai bun însoțitor pentru momente speciale, este unul dintre cele mai căutate băuturi spirtoase de pe piață și are sortimente fascinante. Romul a fost considerat băutura piraților, iar acest lucru se datorează modului în care a călătorit în întreaga lume la începuturile sale.
Ce este romul și cum se face?
Romul este o băutură alcoolică distilată, obținută din fermentarea melasei de trestie de zahăr și distilarea sa ulterioară. Astfel se creează o băutură cu caracteristici rafinate și o aromă blândă. În prezent, această băutură spirtoasă este consumată pe scară largă și pe piață puteți găsi prețuri care variază în funcție de tip și categorie, precum și de alte particularități.
Istoria romului și a trecutului său legat de pirați
Conform cercetărilor, romul a devenit un produs important al Arhipelagului Antilelor, după introducerea trestiei de zahăr în 1493 de către Cristofor Columb. Inițial, trestia de zahăr a fost apreciată pentru proprietățile sale de îndulcire, dar, în timp, exploratorii au descoperit că este plină de beneficii: avea capacitatea de a fermenta lichidul - cunoscut în mod obișnuit ca melasă din trestie de zahăr, adică ceea ce rămâne după extracția zahărului. Și acesta a fost procesul inițial pentru producerea romului care, de-a lungul anilor, s-a schimbat.
Romul, numit în trecut și „Ucigașul diavolului”
Pe de altă parte, această băutură este menționată pentru prima dată în documentele din Barbados, în 1650. La început, era cunoscută sub numele de „ucigașul diavolului”. Între timp, în coloniile antilene franceze a fost numit „guildive” (modificare a denumirii anterioare) și, mai târziu, a fost numit „tafia”, un termen african.
În cele din urmă, în 1667 a fost numit pur și simplu „rom”. Dar abia în 1661 a fost făcută prima mențiune a acestei denumiri, după ce a apărut într-un ordin emis de guvernatorul general al Jamaicei.
Romul: o revoluție economică
Și credeți că romul a fost decisiv pentru acea vreme? Ei bine, această băutură a devenit un factor economic important în secolele XVII și XVIII, atât de mult încât a fost exportată din Arhipelagul Antilelor în Europa. De asemenea, romul a fost exportat în coloniile englezești din America, dar cererea sa a fost atât de mare încât s-au înființat distilerii în New York la sfârșitul secolului al XVII-lea.
Începând cu acea dată, importurile erau uriașe. În 1763 existau deja peste 150 de distilerii în New York, care erau furnizate în principal din Arhipelagul Antilelor. Mai mult, se dădea la schimb cu aur sau fildeș.
De ce se spune că este băutura piraților?
Marinarii britanici de toate gradele primeau regulat rații de rom din secolul al XVIII-lea până în 1970. Acest lichid a fost principala băutură distilată din Statele Unite. Acesta este momentul în care marinarii Marinei Regale Britanice au început să-l folosească nu numai ca o formă de plată sau o modalitate de a se recrea, dar au folosit și romul pentru a menține echipajul hidratat, deoarece navele făceau călătorii lungi și rămâneau fără apă. Neexistând o altă alternativă, se hidratau cu rom.
Momentele de criză ale romului
După cum era de așteptat, consumul de rom a crescut în etape în acel secol și un decret regal a interzis vânzarea melasei și a derivaților săi în țară. Acest decret a durat 50 de ani, timp în care piața neagră a romului a înflorit.
Una dintre cele mai bine vândute băuturi spirtoase
Fără îndoială, de-a lungul anilor romul a realizat o mare traiectorie, fiind unul dintre primele distilate căutate de către public. În prezent, romul este produs în mai mult de treizeci de țări, fiecare având propria legislație.
În acest sens, cele mai relevante țăr, în ceea ce privește producția sunt țările din America Centrală și cele vorbitoare de limbă spaniolă, deși există și alte țări producătoare cu rădăcini latine, britanice sau franceze.
10 fapte pe care poate nu le știai despre rom
1. Romul este prima băutură distilată care a ieșit pe piață, prin urmare este cel mai vechi lichid din categoria băuturilor distilate.
2. Puerto Rico este cel mai mare producător de rom din lume, deoarece este baza de producție a romului Bacardi.
3. Cel mai cunoscut rom din Martinica este romul Saint James, care este fabricat la o concentrație alcoolică de 60%. Aroma sa îl deosebește de alte romuri.
4. În Jamaica, romurile puternice, cu o aromă marcantă sunt tradiționale, deși romurile ușoare, cu fermentare rapidă sunt din ce în ce mai importante. O mare parte din îmbătrânire și îmbuteliere se face în Anglia.
5. În 1775, sticla de rom era cea mai bine vândută băutură din America.
6. Se spune că tăria sa alcoolică ridicată (40 până la 75%) a făcut-o faimoasă în rândul piraților în secolul al XIX-lea.
7. În secolul al XVIII-lea, această băutură a fost folosită pentru curățarea părului și întărirea rădăcinilor, deoarece se considera că ajută părul să crească puternic și sănătos.
8. Regina Angliei sau orice membru al Familiei Regale poate da o rație de rom trupelor lor dacă consideră că există un motiv pentru sărbătoare.
9. Se estimează că există între 1500 și 2000 de soiuri de rom în lume.
10. În timpul primului război mondial, unii medici au prescris romul pentru diminuarea efectelor gazelor otrăvitoare.