Rosii toxice: cum iti dai seama daca rosiile pe care le-ai cumparat sunt sau nu toxice

Author: B.M.
Actualizat: 22 iun 2020, 13:52
Rosii toxice: cum vezi daca rosiile sunt sau nu toxice

Cum iti dai seama daca ai cumparat sau nu rosii toxice: cum sa recunosti rosiile toxice.

Rosiile, incadrate oficial ca fructe de botanisti, sunt extrem de populare in bucataria romaneasca, fiind folosite atat la prepararea unor mancaruri, cat si ca baza pentru o serie de salate.

Putina lume stie insa ca rosiile pot fi toxice, atat din cauza unei substante din compozitia lor, cat si datorita modului in care sunt cultivate.

Iata cum sa iti dai seama daca rosiile pe care le-ai cumparat sunt sau nu toxice si ce efect are consumul de rosii toxice.

Citeste si: Paine fara framantare: cum faci rapid paine in casa

Citeste si: Faina toxica: ce tip de faina este toxica, nu trebuie cumparata

Citeste si: Patrunjel toxic: pericolul ascuns din patrunjel de care multa lume nu stie

Rosii toxice: ce efecte are consumul de rosii toxice

Rosii toxice: cum vezi daca rosiile sunt sau nu toxice

Consumate in cantitati moderate rosiile nu reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra. In situatia inversa insa riscul de imbolnavire este mare, din cauza solaninei din compozitia rosiilor.

Solanina, prezenta si in cartofi, este o substanta toxica si otravitoare pentru oameni. Simptomele otravirii cu solanina sunt greturi, varsaturi, diaree, dureri de cap si ameteli. Poate parea greu de crezut, insa in cazurile grave intoxicarea cu solanina poate duce chiar la moarte.

Rosii toxice: din cauza ca sunt un aliment acid, rosiile consumate in cantitati mari pot provoca tulburari intestinale si pot duce la aparitia refluxului gastroesofagian. Tot din cauza aciditatii foarte mari rosiile pot irita vezica urinara si pot provoca incontinenta.

Rosiile contin si foarte mult potasiu, lucru care ii poate afecta pe cei care au probleme cu rinichii; s-a demonstrat ca nivelul ridicat de potasiu din sange este una dintre cauzele aparitiei bolilor renale.

De asemenea rosiile au un continut bogat de histamina, un compus care poate provoca aparitia anumitor alergii. Cei care stiu ca sunt sensibili trebuie sa evite pe cat posibil consumul de rosii.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Nu in ultimul rand, desi poate parea greu de crezut, studiile au aratat ca rosiile pateaza dantura de cinci ori mai mult decat tigarile si cafeaua.

Consumul de rosii in cantitati mari poate provoca si alte probleme de sanatate, din cauza folosirii pe scara tot mai larga a substantelor toxice pentru tratarea solului in care sunt cultivate.

Citeste si: Mere toxice. Adevarul despre merele care te pot otravi

Rosii toxice: cum vezi daca rosiile pe care le-ai cumparat sunt sau nu toxice

Rosii toxice: cum vezi daca rosiile sunt sau nu toxice

Exista anumite semne dupa care iti poti da seama daca rosiile pe care urmeaza sa le mananci sunt toxice sau nu. Spre exemplu, rosiile sanatoase nu ar trebui sa aiba coada uscata. O rosie este toxica daca are coada lemnoasa; acesta este un semn ca s-au folosit chimicale pentru accelerarea procesului de crestere a rosiei.

Un alt semn prin care poti recunoaste rosii toxice: taie in jumate rosia si priveste cu atentie in sectiune. Daca in pulpa vezi un cerc alb, inseamna ca rosia a fost tratata cu pesticide.

Tot cu o rosie taiata in doua, urmareste ca alveolele in care se afla semintele sa fie uniforme, iar sucul sa nu fie vascos. Daca sucul este vascos acesta este semn ca rosia a fost crescuta cu chimicale.

Reteta de rosii in tigaie

Rosii toxice: cum vezi daca rosiile sunt sau nu toxice

Iata mai jos cum poti sa pregatesti rosii in tigaie, o reteta delicioasa, usor de preparat. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 8- 10 rosii, un ardei gras, o ceapa mare, 4 catei de usturoi, doua oua, patrunjel, busuioc, sare si piper.

Taie rosiile, ceapa si ardeiul gras in bucati egale, de dimensiuni medii, si pune-le intr-o tigaie la foc mic. Amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn timp de aproximativ 20- 25 de minute, pana cand zeama lasata de rosii scade.

Ulterior adauga cele doua oua si usturoiul taiat marunt. Amesteca din nou foarte bine cu lingura de lemn, pana cand compozitia se omogenizeaza. Dupa cinci minute adauga si patrunjelul taiat marunt, busuiocul, sare si piper dupa gust.

Mancarea de rosii se serveste calda, alaturi de paine proaspata sau mamaliga. Pofta buna!