Rotna Hartner: actriță, cântăreață și mamă. A reușit să învingă cancerul și a devenit o femeie puternică

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 apr 2024, 03:20

Rotna Hartner

Sursa: https://www.facebook.com/hartnerrona

Rotna Herter, tot ce trebuie să cunoști despre actrița care a învins cancerul.

Este iubită și apreciată de publicul din România, a învins cancerul și le-a demonstrat tuturor cât de mult apreciază viața.

Cine este cu adevărat Rotna Hartner?

Rotna Hartner s-a născut în București pe data de 9 martie 1973 și este o actriță de film, cantautoare, cântăreață, compozitoare și textieră română de origine germană, actualmente stabilită în Franța.

Este fiica unui inginer proiectant și a unei economiste, are o soră și un frate. A

studiat din 1979 până în 1991 la școala germană din București- la "Institutul Herman Oberth". Din 1991 până în 1992 Rotna urmează cursurile Școlii de Muzică "Titu Maiorescu" din București și tot în capital României, în 1992, a început cursurile la Academia de Teatru și Film din București. În 1996 se întâlnește cu regizorul francez Tony Gatlif, care era în căutarea unei actrițe pentru un film (Gadjo Dilo- Străinul nebun) ce se filma în România, ea primind rolul de actor principal și interpret al melodiilor din film. Această interpretare a condus la multe premii, ca cel pentru cea mai bună actriță, Leopardul de bronz (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul Internațional de Film Locarno.
Ca artist se orientează și spre alte domenii, cum ar fi dansul, cântatul vocal și la instrumente (chitară, saxofon și pian). Rona Hartner este vorbitoare de 7 limbi: română, germană, engleză, franceza, spaniolă, italiană și rromani.

Citește și: Narcisa Suciu, o viață marcată de tragedii. De la o copilărie tristă la o carieră plină, cu premii muzicale

De asemenea, Rona Hartner a realizat în 1999 primul album muzical, Seule r Paris.

A susținut concerte cu taraful sau de muzicanți Serioja Orchestra și a mai editat Boum Ba Clash, un album cu melodii țigănești transpuse în ritm modern.

Rona Hartner a simțit frumusețea sa ca pe o corvoadă, pentru că a ajuns în situații neplăcute de multe ori. Mulți bărbați au curtat-o și de multe ori aceștia deveneau prea insistenți, chiar și atunci când îi refuza.

Aceasta a declarat că: „Pe mine, frumusețea m-a ajutat, dar m-a și încurcat. Am avut și castinguri de film, în Franța, pe care le-am pierdut, tocmai pentru că eram prea frumoasă. Pot să cred că mulți bărbați care m-au curtat o făceau numai pentru frumusețe, că păream un trofeu agățat de mâna lor. Au fost foarte multe persoane care s-au dat la mine. Frumusețea poate fi un atu, dar poate fi și un handicap.”

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Rona Hartner a primit rolul principal în filmul “Gadjo dilo”, la propunerea regizorului Tony Gatlif. Acest rol a consacrat-o în industrie, devenind rapid cunoscută și căutată de regizori importanți pentru a juca în filme.

Citește și: „Eu cu forța n-o să fac copil”. Denise Rifai, despre motivul pentru care nu a făcut copii până acum. Rațiunea, mai presus de dorință

Rona Hartner actrița care a învins cancerul

Actrița a demonstrat de multe ori că este o femeie puternică, mai ales atunci când a reușit să învingă cancerul.

În anul 2019, a fost diagnosticată cu cancer la ficat și la colon, iar acest lucru i-a dat toată viața peste cap. A reușit să vindece nemiloasa boală căutând numeroase tratamente. Pe perioada tratamentului, a povestit că a trecut prin clipe cumplite. Chiar dacă medicii au anticipat un timp de vindecare pentru Rona de 7 ani, aceasta a reușit să învingă cancerul în doar 12 luni și a reușit să își reia activitatea. Din acel moment este mult mai atentă la sănătatea sa.

”Am avut, acum trei ani, o mare cumpănă a vieţii. Am traversat un cancer... îmi pierdusem vocea și memoria. Nu mai aveam dicție. Era foarte greu. Ca artist, să-ţi pierzi memoria, să nu-ţi mai ştii propriile piese... A fost cumplit! Din fericire, m-am reinventat!“, a spus aceasta.

Sursă: libertatea.ro