Rowan Atkinson a criticat "noua intoleranta" din spatele acestei legi controversate, care a scos in afara legii "cuvintele insultatoare si comportamente", informeaza dailymail.co.uk.
Lansand un apel pentru abrogarea unei parti din legea Ordinii Publice- Public Order Act-, starul britanic a spus ca aceasta lege "are un efect de diminuare a exprimarii libere si a protestelor libere".
"Problema evidenta pe care o ridica scoaterea in afara legii a insultelor consta in faptul ca prea multe lucruri vor putea fi interpretate ca facand parte din aceasta categorie. Criticile, ridicolul, sarcasmul, care abia daca reprezinta un punct de vedere alternativ la normele considerate clasice, vor putea fi interpretate drept insulte", a spus actorul britanic.
Sustinatorii acestei campanii spun ca legea respectiva a fost utilizata in mod abuziv de politisti si procurori, care au facut exces de zel. Paragraful 5 din legea din 1986 a scos in afara legii cuvintele amenintatoare, abuzive si insultatoare sau comportamentele asociate, insa legea in cauza nu a precizat ce inseamna "insultator" si, din acest motiv, au avut loc mai multe arestari controversate.
Un adolescent in varsta de 16 ani a fost arestat in virtutea acestei legi pentru ca tinea o pancarta cu textul "Scientologia este un cult periculos", iar politistii au considerat ca acel text ar putea sa ii insulte pe adeptii acelei miscari. Militantii pentru drepturile homosexualilor din asociatia Outrage! au fost arestati in virtutea aceleiasi legi, atunci cand au organizat un mars de protest fata de grupul fundamentalist islamist Hizb ut-Tahrir, ai carui lideri militeaza pentru asasinarea persoanelor homosexuale, a evreilor si a femeilor care si-au pierdut castitatea.
Cu ocazia lansarii acestei campanii, eveniment ce a avut loc in fata catedralei Westminster din Londra, Rowan Atkinson a declarat ca abrogarea paragrafului 5 din legea Ordinii Publice va reprezenta doar primul pas dintr-un proiect ce vizeaza "incheierea culturii cenzurii" si temperarea "scandaloasei «industrii» reprezentate de anumite persoane care se autoerijeaza in arbitri ai binelui public si care incurajeaza astfel faradelegi, in fata carora politia se afla sub o presiune uriasa si simte nevoia sa actioneze".
"Legea nu ar trebui sa stimuleze si sa instige noul tip de intoleranta", a adaugat actorul britanic.
La lansarea campaniei au fost prezenti Lord Dear, fostul director al Politiei din West Midlands, si fostul ministru de Interne David Davis, un renumit activist pentru libertati civile.