Rubla își pierde dramatic din valoare!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 14 mai 2024, 01:40

O rublă pentru mai puțin de un cent american: Moneda rusă este în scădere de câteva săptămâni și se tranzacționează la cel mai scăzut nivel din martie 2022

Sursa: PixaBay

O rublă pentru mai puțin de un cent american: Moneda rusă este în scădere de câteva săptămâni și se tranzacționează la cel mai scăzut nivel din martie 2022

O rublă pentru mai puțin de un cent american: Moneda rusă este în scădere de câteva săptămâni și se tranzacționează la cel mai scăzut nivel din martie 2022. Acest lucru face ca importurile să fie mai scumpe, iar inflația în Rusia este în creștere.Moneda rusă își continuă declinul din ultimele săptămâni. Astăzi, rubla s-a situat la 100,7 față de dolar și la 110,2 față de euro. Pe parcursul anului, aceasta a pierdut aproximativ 25% față de dolar.

Acesta este cel mai scăzut nivel al monedei din martie 2022, la scurt timp după începerea operațiunii militare din Ucraina. În luna martie a anului trecut, rubla scăzuse, de asemenea, la un minim record de 120 pentru un dolar. Rubla slabă face ca importurile să fie mai scumpe. Acest lucru duce, la rândul său, la creșterea prețurilor de consum. Rata inflației a urcat vertiginos la 4,3% în iulie, peste ținta de 4,0% stabilită de banca centrală.
Banca centrală se așteaptă ca aceasta să aterizeze la 5,0- 6,5% în acest an și să revină la ținta de stabilitate abia în 2024. Prin comparație, inflația din Germania se situează la 6,2% în iulie.

Banca centrală a Rusiei majorează rata dobânzii cheie

Din acest motiv, banca centrală rusă a majorat rata dobânzii cheie de la 7,5% la 8,5% în iulie.

Potrivit lui Alexei Sabotkin, adjunctul șefului băncii centrale, cererea tot mai mare de importuri, coroborată cu evoluția slabă a exporturilor, pune presiune asupra rublei. Pentru a întări rubla, banca centrală a decis săptămâna trecută să nu mai cumpere valute străine până la sfârșitul anului 2023. Intenția este de a reduce fluctuațiile de pe piețele financiare, potrivit unui comunicat publicat miercurea trecută. În același timp, însă, banca intenționează să continue să vândă valute străine, ceea ce a însemnat recent echivalentul a 2,3 miliarde de ruble pe zi.

Cel puțin pe termen scurt, aceste măsuri nu au reușit să oprească alunecarea în jos. Prin urmare, există deja speculații cu privire la o nouă majorare a ratei dobânzii cheie în septembrie. Agenția de știri Interfax a relatat astăzi, citând banca centrală, că este posibilă o majorare la următoarea ședință ordinară din septembrie. Probabilitatea unei creșteri a ratei în septembrie este ridicată, declarase vinerea trecută și viceguvernatorul Băncii Centrale, Sabotkin.
Maxim Oreshkin, consilierul economic al președintelui Vladimir Putin, a subliniat într-un comentariu că Kremlinul dorește să vadă o rublă puternică și se așteaptă la o normalizare în curând. Acest lucru este văzut ca un posibil indiciu că banca centrală ar trebui să ia măsuri înainte de următoarea ședință a ratei dobânzii programată pentru mijlocul lunii septembrie. "Principala cauză a slăbirii rublei și a accelerării inflației este politica monetară relaxată", a scris Oreshkin.
o rublă slabă complică transformarea structurală a economiei și are un impact negativ asupra veniturilor reale ale populației, a mai spus Oreshkin.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Balanța comercială este împovărată

Pe de altă parte, președintele băncii centrale, Elvira Nabiullina, a pus slăbirea rublei în principal pe seama deteriorării condițiilor de comerț exterior. Plafonarea prețului la țiței impusă de țările industrializate occidentale a dus la o scădere continuă a veniturilor din exporturi. Deși Rusia vinde mai mult petrol către alte țări precum China sau India, trebuie să accepte reduceri față de prețul de pe piața mondială. Potrivit unei estimări preliminare a Băncii Centrale a Rusiei din 9 august, excedentul de cont curent al balanței de plăți rusești din ianuarie până în iulie 2023 se ridică la 25,2 miliarde de dolari americani. Această cifră este semnificativ mai mică decât în perioada corespunzătoare din 2022, când surplusul a fost raportat la 165,4 miliarde de dolari.
În plus, deficitul bugetar al Rusiei este în creștere, arată datele pentru perioada ianuarie-iulie a acestui an. Deficitul se ridică la 2.820 de miliarde de ruble, echivalentul a 29,3 miliarde de dolari, sau 1,8% din produsul intern brut (PIB), a anunțat săptămâna trecută Ministerul rus de Finanțe, referindu-se la estimări preliminare. pentru primele șapte luni ale anului trecut, Rusia raportase totuși un excedent bugetar de 557 de miliarde de ruble. Potrivit datelor preliminare, cheltuielile au crescut cu 14%, în timp ce veniturile s-au redus cu 7,9%.Deși veniturile non-energetice au crescut cu 19,8% în perioada ianuarie-iulie în cadrul anului, veniturile din cel mai important sector energetic al Rusiei au scăzut cu 2,5%. Dar veniturile din principalele exporturi ale Rusiei, petrolul și gazele naturale, au scăzut cu 41,4 procente. Ministerul de Finanțe a atribuit acest lucru scăderii prețurilor la țiței și a exporturilor de gaze naturale, ambele direct afectate de sancțiunile occidentale. Cu toate acestea, potrivit ministerului, Rusia este pe cale să depășească ținta de bază pentru veniturile din energie de opt trilioane de ruble pentru întregul an.

Citește și: In timp ce se bate in Ucraina, Rusia vrea sa ajunga pe Luna?

Citește și: Ucraina arestează o femeie pentru un complot de ucidere a lui Zelenski

Citește și: Update Live Ziua 534 de război în Ucraina: Serghei Șoigu, a mers în Ucraina, pentru a inspecta un post de comandă. Biden vrea să ofere Ucrainei 24 miliarde de dolari.