Rubla rusească, scădere cu 28% după ce au fost anunțate noile sancțiuni. Cozi uriașe la ATM-uri și bănci în Rusia

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 28 nov 2022, 03:30

Rubla rusească, în scădere după ce au fost anunțate noile sancțiuni pentru Rusia 

Sursa: PixaBay, captura twitter

O nouă lovitură pentru Rusia după aplicarea noilor sancțiuni. Moneda națională, rubla, se află în scădere cu aproape 30% față de dolar.

Decizia de a scoate mai multe bănci rusești din SWIFT a dus la prăbușirea rublei în ultimul interval din timp. Aceasta este cea mai dură măsură impusă de autoritățile Uniunii Europene, a Statelor Unite și a aliaților lor, în contextul izbucnirii războiului dintre Rusia și Ucraina. 

Rubla rusească, în cădere liberă. A scăzut cu 30% în raport cu dolarul american

Rubla rusească a înregistrat o nouă scădere în raport cu dolarul american.

Mai exact, după ce mai multe bănci din Rusia au fost scoase din sistemul internațional de plăți SWIFT, rubla rusească a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american. 

Mai mult decât, situația este una delicată și în contextul în care activele băncii centrale a Rusiei vor fi înghețate, lucru care va împiedica Rusia să își acceseze rezervele internaționale. 

Datele oficiale arată că un dolar a ajuns la valoarea de 117 ruble rusești, în timp ce miercurea trecută, un dolar era egal cu 80 ruble rusești.

În contextul în care rubla rusească a scăzut considerabil, rușii au făcut cozi imense la bancomatele băncilor pentru a-și retrage banii.

După ce au fost anunțate sancțiunile pentru Rusia, reprezentanții țării i-au sfătuit pe ruși să își păstreze calmul și să nu se înghesuie la bancă, însă oamenii au ignorat mesajul.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Letonia se alătură Ucrainei în război! Parlamentul a votat pentru permiterea implicării cetățenilor în luptă la cererea acestora

În România, în cursul zilei de vineri, a fost stabilit un curs de referință de 0.0525 lei pentru rubla rusească, cu 0.0002 unități mai puțin decât în ziua precedentă.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a afectat puternic piețele financiare, iar dacă va continua conflictul, situația se poate deteriora și mai mult în zilele următoare, economia rusească și sistemul bancar rusesc fiind afectate.

Practic, noile sancțiuni vor împedica Rusia să își vândă activele în străinătate, ceea ce înseamnă că îi va fi aproape imposibil să își susțină băncile și companiile.

„Dacă Banca centrală și cele mai mari bănci ale Rusiei – care au fost deja separate de serviciile bancare – nu găsesc o modalitate alternativă de a ajunge la sistemul financiar global, Rusia se confruntă cu aceeași izolare în care au fost plasate Iranul și Coreea de Nord”, este de părere un fost consilier al Departamenrului Trezoreriei SUA, Ari Redbord, potrivit digi24.ro.

Citeste si: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea intrarea Ucrainei în UE: "Este una dintre noi"