Rugăciune de Rusalii: Aduce sănătate și bucurie în casă

Author: Cristina Mocanu

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștinești, iar rugăciunile rostite în aceste zile au o putere deosebită.

Sursa: pixabay.com

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștinești, iar rugăciunile rostite în aceste zile au o putere deosebită.

La 50 de zile după Învierea Domnului creștinii ortodocși celebrează Pogorârea Duhului Sfânt, iar în această zi este bine să rostiți anumite rugăciuni pentru a vă merge bine restul anului și care au o putere deosebită, în special pentru sănătate.

Ce reprezintă Rusaliile?

Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare creștină care se prăznuiește în duminica de după 50 de zile de la Sărbătoarea de Paște.

În această zi, credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Asta pentru a le merge bine pe parcursul anului.

Această sărbătoare Împărătească este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paște. De Rusalii, atât creștinii ortodocși, cât și cei greco-catolici, sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh. Denumirea de Cincizecime a acestei zile vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile după Sărbătorile Pascale. Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o zi de duminică, iar în cea de-a doua zi de Rusalii, cade lunea și se sărbătorește Sfânta Treime.

Prima și cea de-a doua zi de Rusalii sunt zile libere legale. Potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii se acordă în funcție de data la care este sunt sărbătorite de fiecare cult religios în parte.

Citește și: Vremea în minivacanța de 1 Iunie- Rusalii 2023: Ce temperaturi vor fi la mare și la munte

Câte zile libere vor românii de Rusalii în 2023?

Pentru că 2 iunie cade vinerea, Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca zilele de 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariații din instituţiile şi autoritățile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal. Conform guvernanților, zilele nelucrătoare vor fi joi, 1 iunie, vineri, 2 iunie, sâmbătă şi duminică, precum şi luni 5 iunie.

Astfel, bugetarii vor avea cinci zile libere, ceea ce înseamnă o nouă mini-vacanță.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Potrivit documentului, nu se acordă zi liberă în 2 iunie pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității. Potrivit Hotărârii Guvernului „2 iunie 2017 nu este considerată zi nelucrătoare pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, magistraților şi celorlalte categorii de personal din

cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 2 iunie 2017”.

Rugăciunea pa care este bine să o citești de Rusalii

”Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorul, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi și întru Fiul pururea Te odihnești; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeiești, pe care le împărți precum voiești; prin care și noi nemernicii ne-am sfințit și ne-am uns în ziua botezului nostru.

Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi și Te sălășluiește întru noi și curățește sufletele noastre, ca să putem a ne face locaș Preasfintei Treimi.

Așa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăția noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduiește pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, că să cunoaștem deșertăciunea lumii și a celor ce sunt în lume; înviază știință noastră, că neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face și ce se cuvine a lepăda; îndepărtează și înnoiește inima noastră, că să nu izvorască mai mult ziua și noaptea gânduri rele și pofte necuvioase. Îmblânzește trupul și stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Citește și: City-break de Rusalii? Iată 3 locuri pe care le poți vizita rapid

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert gonește-l de la noi. Și ne da nouă duhul dragostei și al răbdării, duhul blândeții și al dreptății, că îndreptând inimile cele slăbite și genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și așa, ferindu-ne de tot păcatul și împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârșit creștinesc și nerușinat și a intră în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închină Ție, împreună cu Tatăl și cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfânta, slavă Ție!”

Sursă: fanatik.ro 

 

Taguri: