Rugăciunea care ne scapă de bolile grave pe care o rostim la data de 2 ianuarie 2024, în calendarul ortodox

Author: Bianca Vidoi
Unul dintre „cei mai îndrăgiți sfinți ai Bisericii" este pomenit azi
Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare pe 2 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Serafim de Sarov.

Calendar ortodox 2 ianuarie 2024, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Serafim de Sarov, ce este considerat unul dintre „cei mai îndrăgiți sfinți ai Bisericii".

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 2 ianuarie pentru a scăpa de boli grave!

Calendar ortodox 2 ianuarie 2024

Sărbătoare 2 ianuarie. Sfântul Cuvios Serafim de Sarov este sărbătorit în fiecare an pe data de 2 ianuarie în calendarul ortodox. 

Sfântul celebrat în a doua zi a anului 2024 este Sfântul Cuvios Serafim de Sarov, născut la data de 19 iulie 1759 în orașul Kursk, Rusia, iar atunci când acesta a fost botezat a primit numele Prohor. Acesta a avut norocul de a se naște într-o familie avută, însă cu toate acestea, părinții săi credeau în cele sfinte, învățându-l și pe copil despre puterea Domnului.

Ce sfânt este pomenit în a doua zi a anului 2024
[Sursa: doxologia.ro]

Când avea doar trei ani, Sfântul Cuvios Serafim de Sarov a rămas orfan de tată, fiind crescut în continuare de mama sa. Încă de când avea 7 ani, acesta a avut parte de ocrotire din partea Maicii Domnului, mai ales atunci când a căzut din turnul clopotniță al catedralei din oraș, fără să pățească nimic.

Cu fiecare an ce trecea, Sfântul Cuvios Serafim de Sarov își dorea tot mai mult să urmeze o viață monahală, în care credința pentru Dumnezeu să însemne totul pentru el. Atunci când a împlinit vârsta de 17 ani, Sfântul Cuvios Serafim de Sarov a primit binecuvântarea mamei pentru a îmbrăca haina monahală. 

Citește și: Calendar ortodox: Pe ce dată pică Paștele în 2024

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Sfântul Cuvios Serafim de Sarov a plecat la Lavra Pecerska din Kiev, iar după o perioadă, după sfaturile pe care le-a primit din partea Cuviosului Dositei din pustia Kitaev, acesta a decis să își petreacă restul vieții în Mănăstirea Sarovului. După ce a trecut prin perioade intense de rugăciune și post aprig, dar și după o boală grea peste care a reușit să treacă, Sfântul Cuvios Serafim de Sarov a decis să se retragă în pustietate.

Sfântul Cuvios Serafim de Sarov a plecat în pustietate, într-o chiliuță din desișul pădurii, aflată pe malul râului Sarovka, iar în fiecare seară, acesta mergea să privegheze pe o piatră din apropierea locului în care trăia. Cum acesta se simțea tot mai slăbit din cauza rănilor pe care le-a suportat de-a lungul anilor, Sfântul Cuvios Serafim de Sarov  s-a împărtășit, s-a rugat la fiecare icoană din mănăstire, iar după ce și-a văzut mormântul pregătit, acesta a trecut la cele sfinte, potrivit pravila.ro

Sărbătoare 2 ianuarie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Serafim de Sarov, sărbătorit pe 2 ianuarie în calendarul creștin

O, preasfinte Cuvioase și de Dumnezeu purtătorule Părinte Serafim, caută din slava ta cea de sus către noi cei smeriți și neputincioși, împovărați cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor și mângâiere. Apropie-te de noi cu inima ta cea plină de bunătate și ajută-ne ca să păzim fără de prihană poruncile Domnului, să ținem cu tărie credința ortodoxă, cu sârguință să-I aducem lui Dumnezeu pocăință pentru păcatele noastre în evlavie creștinească, cu harul bine să sporim și să fim vrednici de ajutorul și mijlocirea ta pentru noi înaintea lui Dumnezeu.

Rugăciunea pe care creștinii o rostesc pentru a preveni bolile
[Sursa: freepik]

O, Sfinte al lui Dumnezeu, Serafime, auzi-ne pre noi, cei ce cu credință și cu dragoste ne rugăm ție și nu ne trece cu vederea pe noi, cei ce avem nevoie de ocrotirea ta. Acum și în ceasul sfârșitului nostru ajută-ne și apără-ne cu rugăciunile tale de săgețile cele pline de răutate ale diavolului, ca să nu ne stăpânească puterea lui ci, cu ajutorul tău, să ne învrednicim a moșteni fericirea lăcașurilor Raiului. Căci în tine ne punem astăzi nădejdea, Părinte milostive, fii pentru noi cu adevărat călăuză spre mântuire și adună-ne la lumina cea neînserată a vieții veșnice prin mijlocirea ta cea bineplacută, la Tronul Sfintei Treimi, ca să slăvim și să cântăm împreună cu toți Sfinții Numele cel vrednic de închinare, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.