Rugăciunea către Sfântul Antonie cel Mare. Ce trebuie să facă creștinii ortodocși pentru a fi ocrotiți de Sfântul Anton

Author: Amalia Georgescu

Sfântul Antonie cel Mare, prăznuit pe 17 ianuarie 2023 

Sursa: captura youtube

Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit în calendarul creștin ortodox în fiecare an, pe data de 17 ianuarie. Iată ce rugăciune se rostește în această zi pentru iertarea păcatelor.

În calendarul creștin ortodox este din nou sărbătoare pe data de 17 ianuarie 2023. În această zi, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Antonie cel Mare. Este o sărbătoare cu cruce neagră și se spune că, în această zi sfântă, credincioșii ar trebui să rostească rugăciunea către Sfântul Antonie cel Mare.

Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare?

Sfântul Antonie cel Mare este pomenit în calendarul creștin ortodox în fiecare an, la dată fixă.

Sărbătoarea închinată marelui sfânt pică pe data de 17 ianuarie, iar în anul 2023, acest lucru se întâmplă într-o zi de marți. Este o sărbătoare cu cruce neagră, lucru care nu le interzice credincioșilor să muncească, însă îi îndeamnă să se roage mai mult în această zi pentru iertarea păcatelor și pentru a fi protejați de rele.

Sfântul Antonie cel Mare, prăznuit pe 17 ianuarie, s-a născut în anul 250, în Egiptul de Mijloc.

Marele sfânt a venit pe lume într-o familie de creștini, astfel că încă de la o vârstă fragedă a învățat tainele credinței, având în vedere că mergea foarte des la biserică. Simțind că acesta este drumul pe care trebuie să îl urmeze, Sfântul Antonie cel Mare a decis să ia calea credinței. Astfel, după ce părinții lui au murit, Sfântul Antonie cel Mare și-a încredințat sora unei comunități de fecioare și a decis să se retragă la marginea satului.
Avea doar 20 de ani în momentul în care a hotărât să își dedice întreaga viață rugăciunii și să trăiască în singurătate. Ulterior, la 35 de ani, Sfântul Antonie cel Mare a plecat la marginea deșertului și a locuit singur alți 20 de ani, timp în care nu a făcut decât să se roage. El a devenit părintele spiritual al multor călugări din deşertul egiptean, potrivit crestinortodox.ro. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Mesaje Sfântul Anton 2023. Cele mai frumoase urări, mesaje și felicitări de La Mulți Ani pentru cei ce poartă numele Sf. Anton

Rugăciune puternică și grabnic ajutătoare către Sfântul Antonie cel Mare

Pentru că a fost unul dintre sfinții care și-a dedicat viața credinței și rugăciunii, se spune că este bine ca pe 17 ianuarie, atunci când este prăznuit în calendarul creștin ortodox, să se rostească

rugăciunea închinată lui. Această rugăciune puternică se spune pentru spor și sănătate, pentru a avea parte de liniște, înțelegere, dar și pentru iertarea păcatelor. Credincioșii îi pot cere Sfântului Antonie cel Mare să îi protejeze de rele spunând următoarea rugăciune:

„Sfinte Antonie, cerescul ocrotitor al celor ce te iubesc și te sfințesc, iată și eu nevrednicul alerg la tine cu evlavie și îmi pun toată încrederea în ocrotirea ta rugându-te să mă ajuți în neputințele, necazurile și durerile mele.

Ajută-mă să urmez pilda vieții tale petrecându-mi viața în curățenie, în smerenie și în dragoste față de Dumnezeu și de aproapele meu. Apară-mă în vremea ispitei și nu mă lăsa să supăr pe Dumnezeul și Ziditorul meu prin căderea în păcat. Numără-mă și pe mine de aici înainte între cinstititorii și ocrotitii Tăi. Vino în ajutorul meu ori de câte ori te voi chema în necazuri și strâmtori și mai cu seamă în ceasul morții mele. Amin Tatăl Nostru, Născătoare, Mărire și acum, Sfinte Antoane, ajută-mă.”, aceasta este rugăciunea către Sfântul Antonie cel Mare.

Citește și: Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare, ocrotitorul oamenilor săraci. Îl sărbătorim în fiecare an pe 17 ianuarie