Rugăciunea făcătoare de minuni care se citește pe data de 6 decembrie: Biserica din București unde credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Nicolae

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 dec 2024, 11:39

Rugăciunea făcătoare de minuni care se citește pe data de 6 decembrie

Sursa: doxologia.ro

Ce rugăciune este bine să rostești pe data de 6 decembrie, de Sf. Nicolae. Aceasta este făcătoare de minuni și îți îndeplinește toate dorințele.

Ziua de 6 decembrie, sărbătoarea Sfântului Nicolae, cunoscut și ca „Făcătorul de Minuni”, este un prilej important pentru credincioșii care își doresc să aducă mulțumire și să ceară ajutor în fața necazurilor și dorințelor. În această zi specială, o rugăciune adresată Sfântului Nicolae poate avea efecte miraculoase, iar cei care doresc să se închine la moaștele sale pot găsi în București locuri deosebite de venerare.

Rugăciunea făcătoare de minuni către Sf Nicolae

Sfântul Nicolae este considerat protectorul copiilor, al săracilor, al femeilor nemăritate, dar și al celor care suferă de nedreptăți sau se confruntă cu dificultăți financiare. Rugăciunea către acest sfânt este o modalitate de a cere sprijin divin și protecție împotriva problemelor vieții.

„Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învățător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae! Auzi-ne pe noi, păcătoșii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părțile suntem vânați, de tot binele suntem lipsiți şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet:

grăbeşte, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmașii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene. Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăția inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.

Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre.

Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viaţă pașnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Citește și: Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru luna decembrie 2024: Noaptea în care ne putem pierde norocul dacă deschidem ușa și apa se transformă în vin

Viața Sf. Nicolae

Sfântul Nicolae, cunoscut pentru bunătatea și devotamentul său față de Dumnezeu, a fost un episcop din Mira Lichiei (actuala Turcie) în secolul al III-lea. Provenind dintr-o familie bogată, și-a dedicat viața ajutorării celor în nevoie. Minunile sale includ salvarea marinarilor, protecția copiilor și oferirea de zestre fetelor sărace pentru a se putea căsători.

Datorită vieții sale pline de sfințenie, cultul Sfântului Nicolae s-a răspândit rapid, iar moaștele sale au devenit obiect de venerare.

În România, există mai multe biserici care adăpostesc părticele din moaștele sale, inclusiv în București.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Citește și: Urări de Sfântul Nicolae 2024: Ce nume deosebite nu știai că sunt sărbătorite în această zi

Unde te poți închina la Moaștele Sfântului Nicolae în București

1.Biserica „Sfântul Gheorghe Nou”

Această biserică, ctitorită de Constantin Brâncoveanu, adăpostește o relicvă importantă: mâna Sfântului Nicolae. Relicva a fost adusă din Bari, Italia, de către un cleric și donată mitropolitului Eftimie în timpul domniei lui Mihai Viteazul. După un incident de furt în 1993, moaștele au fost recuperate și sunt expuse astăzi într-o raclă de argint.

Program de închinare:  În fiecare miercuri, după ora 17:00, credincioșii pot atinge racla după săvârșirea Tainei Sfântului Maslu.

2.Biserica „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”

Ctitorită de Marica Brâncoveanu în 1702, această biserică păstrează o părticică din moaștele Sfântului Nicolae. Racla a fost sfințită în 2012, cu ocazia împlinirii a 310 ani de existență.

3.Biserica „Șerban Vodă”

Situată în partea de sud a capitalei, această biserică modernă construită după anul 2001 găzduiește un fragment din moaștele Sfântului Nicolae.

4.Biserica „Vatra Luminoasă”

Această biserică a fost ridicată în 2003, iar fragmentul de moaște a fost oferit în 2016 de Patriarhul Daniel. Credincioșii pot veni aici pentru rugăciune și venerare.

Sfântul Nicolae în credința românilor

În România, cultul Sfântului Nicolae este unul dintre cele mai răspândite, fiind considerat ocrotitorul marinarilor, al copiilor, al școlarilor și al săracilor. Numeroase biserici poartă hramul Sfântului Nicolae, iar sărbătoarea sa este așteptată cu drag, mai ales de copii, care primesc daruri în ghetuțe.

Tradiția de a rosti rugăciuni către Sfântul Nicolae de ziua sa este vie, iar oamenii cred în puterea miraculoasă a acestuia. Multe dintre poveștile de viață ale celor care s-au rugat la moaștele sale vorbesc despre dorințe împlinite și necazuri îndepărtate.

Citește și: Începe sezonul colindelor de Crăciun 2024: Care este povestea celui mai vechi colind din lume. Acesta datează din secolul al IV-lea

Ziua de 6 decembrie este o ocazie specială pentru a cere ajutorul Sfântului Nicolae, cunoscut pentru minunile sale. Rugăciunea către el este nu doar o expresie a credinței, ci și un moment de liniște și speranță. Dacă vă aflați în București, vizitați una dintre bisericile care adăpostesc moaștele sale și lăsați-vă sufletul să fie copleșit de binecuvântare. Sfântul Nicolae veghează asupra tuturor celor care îi cer sprijinul cu inimă curată.