Rugăciunea făcătoare de minuni pe care să o rostim la data de 12 decembrie 2023, potrivit calendarului ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 dec 2023, 16:00

Cine este sfântul celebrat la data de 12 decembrie 2023

Sursa: Facebook Biserica Înălțarea Domnului/ Eroilor - Ploiești

Sărbătoare pe 12 decembrie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Spiridon, dată trecută cu o cruce neagră în calendarul creștin ortodox.

Calendar ortodox 12 decembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Spiridon, trecut cu o cruce neagră în calendarul creștin ortodox.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 12 decembrie!

Calendar ortodox 12 decembrie 2023

Sărbătoare 12 decembrie. Sfântul Spiridon este sărbătorit în fiecare an pe data de 12 decembrie în calendarul ortodox, această zi fiind trecută cu o cruce neagră. 

Sfântul Spiridon sau Sfântul Spiridon al Trimitundei s-a născut în jurul anului 270, în Aski, Cipru, iar de-a lungul vieții sale, acesta a fost păstor de oi, însă momentul în care a decis să își schimbe complet viața a fost cel în care a decedat soția sa. După ce a rămas văduv, Sfântul Spiridon a ales să ducă o viață ascetică. 

Acesta a ajuns chiar să ocupe un post ca și episcop al Trimitundei, o cetate din apropierea oraşului Pafos, fiind chiar una dintre persoanele ce a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea

din anul 325. Sfântul Spiridon a fost prins în timpul persecuției, urmând ca acesta să fie întemnițat și chinuit în moduri greu de imaginat. 

Citește și: Câte mini-vacanțe vom avea în 2024? Lista sărbătorilor legale

La data de 12 decembrie 348, Sfântul Spiridon a decedat, în Cipru, iar moaștele sale au rămas în Cipru până în secolul VII, momentul în care arabii au dat năvală în țară, timp în care moaștele au fost mutate în Constantinopol, într-o biserică de lângă Sfânta Sofia. 

Orașul a fost cucerit de turci, iar moaștele au fost mutate ulterior în Kerkyra, Corfu, relatează antena3.ro.

Sfântul Spiridon este celebrat de patru ori pe parcursul anului, mai exact:

- pe 11 august, atunci când Sfântul Spiridon a oprit prin rugăciune invazia otomantă;

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- în Sâmbăta lui Lazăr, zi în care sfântul i-a scăpat de foamete pe oamenii din Corfu;

- în Duminica Floriilor, pentru vindecarea celor bolnavi;

- în prima duminică din noiembrie, când îi vindecă pe suferinzii de boli grele.

Sărbătoare 12 decembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Spiridon, sărbătorit pe 12 decembrie în calendarul creștin

„Apărătorului credinţei să-i aducem din inimă mărturisiri mulţumitoare. Toţi care prin ale lui înţelepte învăţături ne-am luminat cu credinţa şi să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.

Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce eşti cu îngerii slujitor! Bucură-te, că eşti şi cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârşeşte minuni! Bucură-te, că încălţările tale slujesc drept dovadă.

Amin!'"