Rugaciunea grabnic ajutatoare catre Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, care se rosteste la vreme de necazuri sufletesti si trupesti!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 26 oct 2018, 10:40

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa moartea tatalui sau a fost  numit guvernator al Tesalonicului. Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat. In vremea aceea, crestinii erau trimisi sa lupte cu gladiatorii. In aceste lupte, crestinii erau victime sigure.

Potrivit traditiei, Nestor- un tanar crestin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al imparatului, pentru a pune capat luptelor sangeroase. Dimitrie il va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte si ii va spune: "Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi". Prin rugaciunele Sfantului Dimitrie, Nestor reuseste sa-l strapunga cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, imparatul Maximian porunceste ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele.
Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tamaduitor de boli.

 

 

Rugaciunea catre Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir se rosteste ori de cate ori ne aflam in momente de cumpana. Fie ca este vorba despre necazuri sufletesti sau trupesti, Sfantul Dumitru ne vine in ajutor daca ne rugam cu credinta: 

 

"Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugam tie in clipe de mare necaz pentru a ne apara de primejdia care ne înconjoara. Asa cum Tu ai reusit sa nu te închini la idoli si la dusmanii lui Hristos, tot asa ajuta-ne sa-i biruim pe toti dusmanii nostri stiuti si nestiuti.  Sfinte Mare Mucenic, da-ne putere si binecuvânteaza-ne sa-i învingem pe cei care vor sa ne aduca paguba si sa ne desparta de persoanele pe care le pretuim si le iubim.

Asa cum L-ai ajutat pe Nestor sa-l învinga pe crudul lie, cel care-i omora pe crestinii din Salonic, tot asa ajuta-ne pe noi sa scapam de dezbinarea, de ura si de razbunarea celor care vor sa surpe munca noastra si ajuta-ne sa scapam din cele mai cumplite primejdii. Roaga-l Tu pe bunul Dumnezeu sa ne daruiasca noua marea lui mila."