Duminica Floriilor 2025, cunoscută și sub numele de Floriile, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, fiind celebrată întotdeauna cu o săptămână înainte de Paște. În 2025, Floriile sunt prăznuite pe 13 aprilie, marcând intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim. În această zi sfântă, creștinii obișnuiesc să participe la slujba religioasă, unde se sfințește salcia, iar preoții recomandă rostirea unei rugăciuni speciale – rugăciunea de Florii, menită să aducă sănătate, noroc și binecuvântare în casă.
Rugăciunea de Florii 2025
Această rugăciune de Florii este rostită în cadrul slujbei religioase și poate fi spusă și acasă, în fața icoanei, cu credință și recunoștință:
„Domnului să ne rugăm, Doamne, Dumnezeul nostru, Care șezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinței, ramuri de
Această rugăciune este considerată o adevărată binecuvântare pentru familie și casă, protejând împotriva bolilor, a necazurilor și aducând lumină în viața celor care o rostesc cu credință.
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Florii 2025 și ce semnifică acestea
Ce reprezintă salcia sfințită
Un alt element esențial al sărbătorii este salcia sfințită, care înlocuiește ramurile de finic și măslin din tradiția evanghelică, nefiind disponibile în mod natural în România.
La finalul slujbei de Florii, preoții binecuvântează crenguțele de salcie, pe care credincioșii le iau acasă.Cu salcia sfințită este bine să:
- Se așază la icoane, pentru a ocroti gospodăria și familia.
- Uneori, se pune pe colțurile ogoarelor, pentru a atrage roade bogate.
- Se spune că dacă este atins cu ea un copil bolnav sau o persoană suferindă, rugăciunea și credința pot aduce vindecare.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
- În unele zone, femeile ating copiii cu ramurile spunând: „Să crești mare și sănătos, ca salcia mlădioasă!”
Salcia este, așadar, un simbol al biruinței, al protecției divine și al reînnoirii spirituale.
Tradiții și obiceiuri de Florii
Pe lângă rostirea rugăciunii de Florii, ziua este marcată de mai multe tradiții, păstrate mai ales în mediul rural:
- Se postește și se merge la biserică, pentru ca sufletul să fie curat înainte de Săptămâna Mare.
- Fetele își pun sub pernă ramuri de salcie, pentru a-și visa ursitul.
- În unele zone, salcia sfințită se pune în fântână, pentru ca apa să rămână limpede și sănătoasă tot anul.
- Se oferă flori și urări celor care poartă nume de flori: Florin, Florina, Viorica, Crina, Camelia, Narcis, etc.
- Este ultima zi în care se mai mănâncă pește înainte de Paște, fiind considerată o zi cu „dezlegare”.
Citește și: Programul pelerinajului de Florii 2025 care are loc sâmbătă, 12 aprilie, în București
Astfel, rugăciunea de Florii este una dintre cele mai puternice rugăciuni din Postul Mare. Ea aduce liniște sufletească, sănătate și ocrotire divină celor care o rostesc cu sinceritate. Alături de obiceiul binecuvântării salciei și de păstrarea tradițiilor românești, această sărbătoare are o încărcătură spirituală deosebită.
În 2025, să nu uităm esența Floriilor – credința, recunoștința și pregătirea pentru Înviere. Rostește rugăciunea de Florii în liniște și cu speranță, iar binecuvântarea lui Dumnezeu nu va întârzia să apară în viața ta.