În Vinerea Mare, o zi profundă în calendarul religios al creștinilor, tradițiile și interdicțiile dobândesc o importanță deosebită. În această zi de comemorare a suferințelor lui Iisus Hristos, mulți credincioși respectă riguros practici și obiceiuri străvechi. De la abstinența alimentară până la evitarea anumitor activități gospodărești, Vinerea Mare marchează un moment solemn de doliu și contemplare spirituală.
Ce nu este bine să faci în Vinerea Mare
Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, este o zi de profundă semnificație și sacralitate pentru creștinii ortodocși. În această zi, mulți credincioși respectă tradiții și interdicții străvechi, în semn de doliu și comemorare a patimilor și răstignirii lui Iisus Hristos. Iată ce nu ar trebui să faci în această zi de mare însemnătate spirituală:
Evitarea alimentelor și băuturilor: Postul negru este o tradiție comună în Vinerea Mare, în care credincioșii se abțin de la consumul de mâncare și băuturi, limitându-se doar la apă.
Evitarea urzicilor și a oțetului: Urzicile și oțetul sunt evitate în această zi, deoarece sunt asociate cu patimile lui Iisus Hristos. Se crede că urzicile au fost folosite pentru a bate Mântuitorul pe drumul către Golgota, iar oțetul i-a fost dat să bea în timpul crucificării.
Abținerea de la activități gospodărești mari: Nu este recomandat să te implici în activități gospodărești ample în Vinerea Mare, cum ar fi aratul pământului, curățenia generală a casei sau construcția unei case.
Se consideră că astfel de activități pot aduce ghinion și că recolta sau rezultatele muncii ar putea fi afectate în viitor.Evitarea sacrificării animalelor și vopsirea ouălor: Sacrificarea animalelor și vopsirea ouălor sunt interzise în Vinerea Mare, deoarece sunt considerate acțiuni asociate cu suferința și moartea lui Iisus Hristos. În schimb, această zi este dedicată rugăciunii și meditației asupra patimilor Mântuitorului.
Abținerea de la blesteme și certuri: Este important să fii pașnic și să eviți conflictele în Vinerea Mare. Blestemele, certurile și bârfele sunt considerate neadecvate în această zi sfântă, iar rugăciunea și introspecția sunt încurajate în schimb.
Respectarea acestor tradiții și interdicții în Vinerea Mare este considerată o manifestare a respectului și aducerii aminte a suferințelor lui Iisus Hristos și o modalitate de a te conecta spiritual cu semnificația profundă a acestei zile sfinte.
Citește și: Denia din Vinerea Mare 2024: Ce semnificația are
Rugăciunea care se rostește în Vinerea Mare
“Doamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Mă rog însă Bunătății Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţă, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căință, şi să urăsc cugetele mele şi voințele mele cele rele. Sădește în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.
Luminează-mi simțirile cele sufletești, ca să se miște şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mișcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tălharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căință mă așează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.
Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa; Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!
Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ținut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.
Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat ușile iadului.
O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferințele şi necazurile vieţii acesteia!
Şi fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepsește în această viaţă.
De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulțești împreună şi răbdarea, puterea şi mulțumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneț; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”