Primele zile ale noului an aduc mai multe sărbători importante, iar una dintre ele este cea dedicată Sfântului Ioan Botezătorul. Iată ce rugăciune se spune în această zi, dar și ce alte obiceiuri se respectă pentru noroc, sănătate și împlinirea tuturor dorințelor.
Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit pe data de 7 ianuarie
În calendarul creștin ortodox, pe data de 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul.
Despre Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut faptul că s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, iar nașterea lui a fost vestită chiar de către îngerul Gavriil. Tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, Zaharia, nu l-a crezut pe îngerul Gavriil, motiv pentru care a fost pedepsit să rămână mut până în momentul în care i-a pus numele fiului său.
Sfântul Ioan Botezătorul este cel care a pregătit poporul pentru primirea lui Mesia, el fiind cel care L-a făcut cunoscut în Israel.
El este cel care a introdus ideea de „botez” pentru iertarea păcatelor. Astfel, oamenii se botezau și conștientizau astfel păcatele săvârșite, încercând astfel să își pregătească sufletul pentru a primi iertarea din partea Domnului
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Sfântul Ioan Botezătorul a murit la un ospăț organizat de Irod. Acesta din urmă a tăiat capul Sfântului Ion Botezătorul, totul la cererea Irodiadei. Sfântul Ioan Botezătorul a primit această pedeapsă după ce l-a mustrat pe Irod pentru că trăia în păcat alături de Irodiada, cea care era soția fratelui său.
Citește și: Calendar Creștin Ortodox 2023. Când au loc cele mai importante sărbători din noul an
Rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul
Rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul se rostește la ceas de sărbătoare, mai exact pe data de 7 ianuarie, atunci când este prăznuit marele sfânt în calendarul creștin ortodox. Tradiția spune că este bine ca în această zi, credincioșii să se roage pentru ei și pentru cei dragi, pentru sănătate, fericire, noroc și înțelegere în familie. Rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul se rostește din suflet, fie în fața icoanei marelui sfânt, fie în fața unei alte icoane.
„Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.
Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.”, aceasta este rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul, potrivit doxologia.ro.