Cele mai des intalnite rupturi de ligamente sunt cele localizate la nivelul articulatiei genunchiului, precum si la nivelul articulatiei gleznei, doua zone intens solicitate, in timpul activitatilor fizice.
Chiar daca aceste afectiuni pot avea urmari grave (in cazul genunchiului, modul de viata al pacientului poate fi influentat ireversibil de aceasta ruptura), ele pot fi tratate atat prin interventie chirurgicala, cat si prin tehnici mult mai simple de recuperare, asa cum vom vedea putin mai jos. Asadar, iata tot ce trebuie sa stii despre o ruptura de ligamente:
Simptomele rupturii de ligamente
Diagnosticul pentru ruptura de ligamente
Tratamentul rupturii de ligamente
Articulatiile sunt alcatuite din oase, unite intre ele prin ligamente. In timpul miscarii fizice, ligamentele actioneaza atat ca parghii, cat si ca zone-tampon de protectie a oaselor, fiind insa extrem de expuse riscului de a se rupe, in cazul unei traume puternice.
Totodata, ligamentele sunt cele care ofera stabilitate incheieturilor, de aceea, in cazul unei rupturi de ligamente la nivelul genunchiului sau la nivelul gleznei, imposibilitatea unui mers normal este cel mai vizibil efect resimtit de pacient. Asa cum spuneam, orice lovitura puternica resimtita la nivelul articulatiei sau orice contractie musculara puternica, poate duce la intinderea, ruperea partiala sau totala a ligamentelor. Iata care sunt principalele cauze ale rupturii de ligamente:
Rasucirea genunchiului cu planta fixa;
Purtarea excesiva a tocurilor inalte;
Trauma puternica resimtita la nivel articular;
Oprire brusca in timpul alergatului;
Schimbare brusca a greutatii de pe un picior pe altul;
Sarituri si aterizari pe genunchi flexat.
Simptomele rupturii de ligamente
In cazul in care pacientul sufera o ruptura de ligamente, prezenta unui edem semnificativ in zona lezata reprezinta principalul motiv de ingrijorare. Ulterior, pacientul va resimti o durere puternica in aceeasi zona, mai ales la mers sau la o eventuala pozitie bipeda cu presiune pe articulatia afectata.
Colorarea aproape instanta a zonei respective reprezinta un alt simptom clar pentru ruptura de ligamente. Aceasta schimbare de culoare a pielii este de cele mai multe ori insotita de aparitia unui hematom puternic. Echimoza nu este altceva decat un indicator al unei lezuini la nivelul structurilor vascularizate, iar in cazul gleznei, poate indica de asemenea o fractura la nivelul osului lateral al acesteia.
Diagnosticul pentru ruptura de ligamente
Medicul specialist este cel care poate face diferenta clara dintre o intindere si o ruptura de ligamente. Acesta va avea o discutie preliminara cu pacientul, punandu-i acestuia intrebari despre modul in care trauma s-a produs, urmand ca apoi sa efectueze o radiografie pentru a inlatura posibilitatea fracturarii unui os. In cazul in care primul rezultat nu este suficient de concludent, se va recurge la efectuarea unei alte radiografii ce ofera informatii aditionale asupra gravitatii problemei. Se va verifica de asemenea si stabilitatea articulatiei lezate, o procedura ce poate fi destul de dureroasa, dupa caz.
Tratamentul rupturii de ligamente
Ruptura de ligamente poate fi tratata atat prin tehnici conservatoare, cat si prin interventie chirurgicala, in cazul in care prima varianta de tratament nu a oferit rezultatele scontate.
In cazul tratamentului conservator, masurile specifice au ca scop vindecarea fracturii ligamentare si pastrarea stabilitatii articulatiei, prin aplicarea unor comprese de sustinere, orteze si bandaje. Toate acestea servesc la reducerea edemului aparut, ameliorarea treptata a durerilor, iar analgezicele si sedativele prescrise pot avea un rol vital, in cazul in care durerea resimtita este excesiva. De asemenea, sedintele de fizioterapie sunt benefice pentru intarirea muschilor si redobandirea unui mers normal.
In cazul in care tehnicile conservatoare de recuperare nu ofera rezultatele scontate, poate fi luata in considerare si posibilitatea interventiei chirurgicale. Totusi, aceasta masura trebuie adoptata doar in cazurile grave. Spunem asta, pentru ca in cazul unei interventii chirurgicale la nivelul ligamentelor pot aparea complicatii: infectii sau hemoragii la nivelul vaselor de sange ligamentare.
Recuperarea in urma unei rupturi de ligamente presupune:
Concediu medical cuprins intre 1-6 saptamani;
Purtarea unei orteze specifice pentru genunchi sau glezna;
Electroterapie si terapie ultrasonica;
Antrenament specific, in functie de activitatea fizica practicata (abia dupa 2-12 saptamani)